Пошук

Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки від 04.09.2024 р.

Дата: 04.09.2024 08:56
Кількість переглядів: 93

Реєстраційний номер справи в Єдиному реєстрі № 03-09-9030-24
Замовник:
Підгайцівська сільська рада
1. Назва документа державного планування:
Детальний план території земельної ділянки для будівництва та обслуговування автозаправного комплексу в селі Липини на території Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області.
2. Основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування
Детальний план території земельної ділянки для будівництва та обслуговування автозаправного комплексу в селі Липини на території Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області розроблений згідно Рішення Підгайцівської сільської ради від 05.04.2024 №37/13 «Про надання дозволу на розроблення детального плану території». Містобудівна документація розроблена з метою зміни цільового призначення та визначення параметрів забудови в межах детального плану території.
При розробленні детального плану враховуються: Земельний та Водний кодекси України; закони України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про основи містобудування», «Про автомобільні дороги», «Про стратегічну екологічну оцінку», «Про управління відходами», Закону України «Про охорону атмосферного повітря», «Про охорону навколишнього середовища», «Про оцінку впливу на довкілля», «Про
екологічну мережу України», «Про охорону земель», «Про рослинний світ», «Про тваринний світ»; ДБН Б.11-14:2021 «Склад та зміст містобудівної документації на місцевому рівні», ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій», ДБН Б.2.2- 5:2011 «Благоустрій територій»; ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги. Частина І Проектування. Частина ІІ Будівництво», ДБН В.2.5-75:2013 «Каналізація. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проєктування»; ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проєктування» та інші.
 
3. Якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів)
 
Проєктована територія знаходиться в південно-східній частині с. Липини Луцького району Волинської області. Територія розміщена вздовж автомобільного шляху Н 22 —національна автомобільна дорога державного значення на території України, Устилуг — Луцьк — Рівне. На даний час проєктна територія детального плану сформована існуючою закадастрованою земельною ділянкою приватної власності.
 
Проєктом передбачено зміну цільового призначення земельної ділянки «для ведення особистого селянського господарства», під земельну ділянку «для розміщення та експлуатації об’єктів дорожнього сервісу». На проєктній ділянці передбачено будівництво багатопаливної автозаправної станції та мийки з шиномонтажем. Планована діяльність та об’єкти даного ДДП відносяться до другої категорії видів планованої діяльності та
об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля, відповідно до статті третьої частини 3 пункту 4 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».
 
4. Інформація про ймовірні наслідки: а) для довкілля, у тому числі для здоров’я населення; б) для територій з природоохоронним статусом; в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення
 
а) В ході проведення СЕО мають бути оцінені ймовірні наслідки реалізації документа державного планування, зокрема, для таких компонентів довкілля: - ґрунти; - атмосферне повітря; - водні ресурси; - стан фауни, флори, біорізноманіття; землі (у тому числі вилучення земельних ділянок); - кліматичні фактори; - безпеки життєдіяльності населення та його здоров’я. б) Під час здійснення СЕО буде оцінено ймовірні наслідки проєктних рішень на території з природоохоронним статусом. в) Зважаючи на проєктні рішення та географічне положення транскордонні наслідки реалізації проєктних рішень детального плану території для довкілля прикордонних територій, у тому числі здоров’я населення, не очікуються.
 
5. Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено
 
1. Альтернатива 1 «Нульовий сценарій» - тобто опис, прогнозування та оцінка ситуації у випадку незатвердження зазначеного документа державного планування. 2. Альтернатива 2 «Альтернатива, що розглядається в проєкті МД» – реалізація та впровадження проєктних рішень ДПТ. 3. Альтернатива 3 «Альтернатива, запропонована у звіті про СЕО» - врахування пропозицій звіту про СЕО в проєкті ДПТ.
Оцінка ефективності вказаних альтернативних варіантів буде відображена у звіті про стратегічну екологічну оцінку.
 
6. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки
Для проведення стратегічної екологічної оцінки здійснюється: збір та аналіз інформації про поточний стан компонентів навколишнього природного середовища; розгляд та оцінка альтернатив; врахування пропозицій та зауважень; проведення консультацій з громадськістю; визначення можливих чинників змін антропогенного та природного характеру; проведення оцінки впливу проєкту містобудівної документації на складові довкілля та на стан здоров’я і добробут населення. При цьому використовуються наступні методи: метод цільового аналізу – дозволить встановити відповідність рішень проєкту містобудівної документації екологічним цілям, визначеним містобудівною документацією та забезпечення безпечного для здоров'я населення середовища існування; застосування альтернативних сценаріїв дозволить оцінити альтернативні шляхи просторового розвитку території проєктування та їх екологічні та соціальні наслідки; аналіз на відповідність містобудівної документації вимогам ДБН, санітарним нормам і правилам України, законодавству у сфері охорони навколишнього природного середовища; врахування зауважень та пропозицій до проєкту містобудівної документації.
 
7. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування
 
Під час здійснення СЕО передбачається розглянути заходи із запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків для довкілля, визначені законодавством. Так, Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» визначає загальні вимоги в галузі охорони навколишнього середовища. Законом встановлено, що використання природних ресурсів громадянами, підприємствами, установами та організаціями здійснюється з додержанням обов’язкових екологічних вимог. В цілому, розроблений у відповідності до державних містобудівних норм, санітарних норм і правил, проєкт детального плану території не матиме негативних наслідків. Перелік проєктних рішень для запобігання, зменшення та пом’якшення негативного впливу наслідків від виконання проєктних рішень детального плану території, комплекс яких включає: – дотримання рішень проєкту детального плану території щодо раціонального використання території; – дотримання параметрів планувальних обмежень, визначених санітарними нормами та екологічним законодавством для забезпечення діяльності існуючих та проєктних будівель та приміщень; – відведення поверхневого стоку з території; – інженерна підготовка при освоєнні територій, що зазнають впливу несприятливих природних процесів; – дотримання вимог щодо санітарного очищення території, розвиток роздільного збору ТПВ; – забезпечення благоустрою території.
 
8. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку
Звіт про СЕО розробляється у складі ДДП відповідно до вимог статті 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» та Методичних рекомендацій щодо здійснення стратегічної екологічної оцінки містобудівної документації, затверджених наказом Міністерства екології і природних ресурсів України від 18.10.2023 № 705.
 
9. Орган, до якого подаються зауваження та пропозиції та строки їх подання Підгайцівська сільська рада, за адресою: 45602, Волинська область, Луцький район, с. Підгайці, вул. Шкільна, 30, e-mail: srada@pidgayci-gromada.gov.ua, тел. +380934749266.
Строки подання зауважень і пропозицій: від 04.09.2024 року і триває до 14.09.2024 року включно (10 календарних днів).
 
10. Повідомлення про оприлюднення Заяви про визначення обсягу СЕО:
Заяву про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки оприлюднено на офіційному веб-сайті Підгайцівської сільської ради: https://pidgayci-gromada.gov.ua/ та у місцях масового перебування населення громади. від 04.09.2024
 
Замовник/Уповноважена особа замовника:
Підгайцівська сільська рада /Удалов Олексій Дмитрович

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних