Пошук

У пожежонебезпечного період важливо дотримуватись правил пожежної безпеки в лісах України: що заборонено. ШТРАФИ

Дата: 22.03.2024 15:36
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

У зв'язку з настанням пожежонебезпечного періоду Ківерцівський НПП “Цуманська пуща” звертає увагу на необхідність дотримання жителями громади  пункту 3.1 “Правил пожежної безпеки в лісах України”. Зокрема, протягом пожежонебезпечного періоду 2024 року забороняється:

- випалювати траву та інші рослинні рештки на землях природно-заповідного фонду, а також на інших земельних ділянках, що  безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали);

- звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

За порушення правил пожежної безпеки, спалювання стерні, сухої трави та інших пожнивних решток чинним законодавством передбачена відповідальність громадян та посадових осіб. Минулого року Верховна Рада суттєво збільшила штрафи за спалювання сухої трави.

Спалювання сухої трави та листя загрожує штрафом від 3060 до 6120 грн. Для громадян та від 15300 до 21420 грн. Для посадових осіб. За такі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, доведеться заплатити від 6120 до 12240 гривень.

За порушення пожежної безпеки в лісах громадяни можуть отримати штраф від 1530 до 4590 грн, посадові особи від 4590 до 15300 грн.

 З березня 2022 року Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема це стосується паліїв сухої трави.

Відповідальність за злочини, передбачені ст. 113 “Диверсія”, караються від 15 років до довічного ув'язнення.

Крім того, служба державної охорони природно-заповідного фонду доводить до відома про те, що у 2023 році змінилися такси для обчислення шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про природно-заповідний фонд.

Так, наприклад:

- за самовільно зрізане дерево діаметром пня 40 см. Розмір шкоди буде становити - 128,4 тис. грн (тоді як у 2022 році становила - 12,2 тис.грн);

- за незаконне добування чи знищення об'єктів тваринного світу, зокрема кабана або оленя плямистого - 319,3 тис. грн. (у 2022 році - 30,3 тис. грн);

- за засмічення території: банка, пляшка, тара тощо - за одиницю - 462,44 грн (у 2022 - 44 грн).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних