Пошук

Говоримо про життя молоді з молоддю: інтерв'ю з головою Молодіжної ради при Підгайцівській сільській раді

Дата: 11.08.2023 15:13
Кількість переглядів: 622

Молодь - рушійна сила українського суспільства. Хто як не українська молодь повинні стати сучасними агентами прогресивних змін на всіх рівнях. Недарма кажуть у народі: "Молодим - скрізь у нас дорога".

Фото без опису

Ще у жовтні 2021 року в Підгайцівській громаді стартував процес створення Молодіжної ради, як дорадчого органу при  сільській раді з метою залучення соціально активної молоді до розв'язання питань місцевого значення у молодіжній сфері.

Фото без опису

Тоді, під час проведення установчих зборів 22 жовтня 2021 року молодь озвучила багато різноманітних ідей, які згодом були підтримані керівництвом громади та депутатським корпусом.

Фото без опису

Тож, напередодні Дня молоді ми вирішили поспілкуватися з головою Молодіжної ради при Підгайцівській сільській раді Ольгою Кобилянською, щоб з'ясувати, які з озвучених ідей вдалось втілити у життя та як змінилася молодіжна політика в громаді у зв'язку з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну.

 Фото без опису

- Робота в молодіжній раді  здійснюється на громадських засадах, скажіть що вас і інших членів ради мотивує цим займатись?

 Так, усі ми працюємо на громадських засадах. Для прогресивної молоді, яка є соціально активною та відповідальною, мотивацією є розвиток: себе, громади, також, збільшення можливостей для молоді тут, у своїй громаді, а отже, і країні загалом.

 Адже зараз молодь гуртується всюди, ми співпрацюємо, робимо спільні проєкти. Насправді – це дуже круто. Особисто мене мотивує спілкування з людьми, результати втілених проєктів, те що завдяки нашій роботі звертається увага на важливі для молоді речі. Але найголовніше для мене – мені НЕ байдуже! Яким буде моє село, моя громада, і моя країна. Тому ми цим займаємось.

  - Знаємо і багато чули про участь ради у багатьох проєктах, скажіть який з них ви вважаєте найбільш потужним і важливим? І чому?

 Найбільш важливим проєктом все-таки є «Маю думку - участь для молодіжних рад!" що реалізовується NGO Youth Platform ГО "Молодіжна Платформа" за сприяння Норвезької ради у справах біженців за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії. Саме зараз ми активно над ним працюємо. Завдяки участі ми облаштуємо перший в нашій громаді Молодіжний простір! Це буде місце для проведення крутих заходів для навчання, розвитку та просто приємного відпочинку.

 Облаштоване за дизайнерським проєктом, це буде сучасне, стильне місце, де молодь зможе «знайти себе». Таке місце, в ідеалі, мало б бути в кожному селі громади. Маємо надію, що це стане реальністю. Що це дасть? Молодь матиме можливість брати участь у житті громади, бути поінформованими у різних напрямках життя громади. І головне – мати можливість просувати власні ідеї. 

- Як ви взаємодієте з владою? В чому полягає ваша співпраця?

 Молодіжна рада є консультативно-дорадчим органом при сільській раді. Наша взаємодія з владою полягає в тому, щоб донести проблеми, пропозиції, ідеї молодих людей до органів місцевого самоврядування. Ми – голос молоді, ми є цією зв'язувальною ланкою між молодими людьми та владою.

Ми проводимо опитування, з’ясовуємо проблеми/питання/потреби, розробляємо розв'язання тих проблем і виносимо це все на розгляд депутатського корпусу, відділів, голові громади (залежно від поставленої цілі). Ми безпосередньо спілкуємось з головою громади, з депутатами, працівниками сільської ради, завідувачами клубів, директорами шкіл, представниками бізнесу і цілою когортою людей, які можуть допомогти у вирішенні поставленої проблеми. Це все для того – щоб молодь була почутою. 

- Як змінилися пріоритети в роботі під час війни?

 Звісно, війна вплинула на нас і на нашу роботу. Найперше – ми найбільше включилися до зборів коштів для ЗСУ, волонтерських заходів, допомагали у зборі з матеріалами для маскуючих сіток, продуктами, речами, та й просто робили власні донати.

 Наш пріоритет зараз – це наша Перемога. І кожен з нас намагається робити все можливе для Перемоги. Адже це допоможе молоді активізуватися, і стати максимально корисною не лише безпосередньо на фронті, але й тут в тилу.

 - Які труднощі виникали у вашій діяльності?

 З різних причин, наша молодь не є настільки ініціативною, як би хотілося.  Ми намагаємось це виправити, працюємо, щоб зацікавити й дати можливість кожному хто має бажання, стати частиною важливого – громади. Тому, де коли нам не вистачає людей, щоб брати участь в якомога більшій кількості проєктів.

 Тому кличемо усіх охочих з-поміж молоді до участі, і в склад Молодіжної ради. Адже маємо купу можливостей для розвитку як особистісного, так і загального. Тренінги, проєкти - ми скрізь де є можливість. Потрібно підсилювати активність і залучати більше молодих людей до наших ініціатив, до проєктів колег з інших регіонів,  над цим і працюємо.

 - Як будете відзначати День Молоді, який вже от-от настане 12 серпня?

Тут не все так просто як хотілося б. Єдине, що скажу – жодних масових заходів ми не плануємо. Закликаємо тільки відзначити цей день ще одним донатом для наших хлопців. Тих, хто боронить наш спокій. От коли вони повернуться додому – посвяткуємо разом.

 - Які у вас плани на майбутнє?

 Найперше - це реалізувати вже заплановані проєкти. Далі – нас чекає закінчення першої каденції, оновлення складу. А потім – нові ідеї, нові проєкти. Дуже хочемо акумулювати більше молоді до наших ініціатив та пропонуємо самим стати ініціаторами. Ми відкриті й намагаємось відкрити можливості для інших. Саме це і будемо продовжувати робити.

Тож, чекаємо на прогресивну і соціально активну молодь в складі Молодіжної ради) В нас цікаво! Слідкуйте за нашою роботою на наших сторінках в соцмережах, коментуйте і долучайтеся!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних