Пошук

«З майстер-класів хлопці виходять іншими людьми»: як у селі Підгайцівської громади відбувається глинотерапія для військових

Дата: 14.04.2023 11:33
Кількість переглядів: 494

Фото без опису

У селі Липини Підгайцівської громади Луцького району гончар Віктор Дудко допомагає військовослужбовцям реабілітуватися за допомогою глинотерапії. Заняття відбуваються в приміщенні місцевого будинку культури, яке надають спеціально для проведення арттерапії. 

Журналістка Район.Луцьк поспілкувалася з Віктором. Він розповідає, що ремеслом займається з 1994 року, батько привів його до гончарів навчатися, а надалі гончарство стало справжнім хобі.

«Займався глиною до 2000 року, а потім почав шукати себе й в іншому, проте не зміг повністю відкинути улюблене заняття. Якщо вже раз спробував – це на все життя», – ділиться ремісник.

Гончар розповідає, що хотів допомагати військовим, і не тільки тим, що на передовій, а й тим, хто вже тут. Так народилася ідея проводити арттерапію. Каже, що на заняття можуть приходити й сім’ї, і дітки, він радий бачити кожного. Таку діяльність почав із початку широкомасштабного вторгнення. Заняття триватимуть доки буде попит.

Фото без опису

Фото без опису

«Часто бувають хлопці, які мали поранення кінцівок. Робота з глиною допомагає їм розробити моторику рук», – каже Віктор Дудко.

На майстер-класи приїжджають як бійці, котрі проходять реабілітацію у медзакладах області, так і ті, хто перебуває на лікуванні після травм чи поранень.

Фото без опису

Пацієнти гарно відгукуються про заняття.

«У мене залишилися лише позитивні враження від майстер-класу, як і у моїх друзів. Виготовив собі глечика та попільничку. Було цікаво, навіть хотів би спробувати і надалі займатися гончарством», – розповідає військовий Ярослав.

До гончара звернулася психологиня Марія Омельчук із військового госпіталю, так налагодили співпрацю та графік занять. Раніше на майстер-класи військових привозили волонтери.

«Глинотерапія – це дуже цікавий і дієвий вид арт-терапії для відновлення балансу і гармонії людини. Метою заняття є вивільнення внутрішніх негативних моментів, зняття стресу, напруги, тривоги. Окрім того, робота з глиною допомагає глибше зануритися у самопізнання, самоусвідомлення», – розповідає пані Марія. 

Гончар Віктор Дудко ділиться, що часто буває на ярмарках в місті, і це хороший варіант для залучення на глинотерапію, Саме там часто підходять військові, дізнаються про можливість гончарства і згодом відвідують заняття.

«Бачу, що хлопцям подобається, бо те, якими вони приходять та ідуть – це дві різні людини. Дехто навіть кілька разів приходить на майстер-клас», – коментує чоловік.

Під час заняття хлопці виготовляю той виріб, який хочуть. Найчастіше це посуд: тарілки чи горнятка. Майстер випікає вироби у печі й віддає на згадку.

«Така терапія дозволяє відволіктися від усього, що відбувається довкола. Людина зосереджується на своїй роботі, на фізичних відчуттях, на глині, що тримає в руках, і впродовж часу виготовлення посуди відключається від проблем. Саме тому хлопцям це так подобається. Можливість перемкнути увагу дуже важлива», – каже Віктор Дудко.

Додатково гончар проводить платні заняття і для дітей, виручені гроші віддає на підтримку ЗСУ. Каже, що майже щотижня приїжджає група дітей з луцьких шкіл.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних