Пошук

«Вчитель завжди має бути попереду учнів», або як розвивається STEM-освіта у Підгайцях

Дата: 10.03.2023 14:30
Кількість переглядів: 521

STEM-освіта – нове явище у сучасній сільській школі, однак у Підгайцівському ліцеї її активно використовують кілька років і найголовніше – вона має позитивний відгук від дітей.

Аби поділитися досвідом, показати свої напрацювання вчителям інформатики з інших гімназій та ліцеїв громади у Підгайцівському ліцеї провели семінар «Впровадження STEM-освіти в сучасних умовах» у рамках співпраці з Центром професійного розвитку педагогічних працівників Підгайцівської сільської ради (ЦПР ПП).

Традиційно, педагоги обговорили стандарт сучасного вчителя та нові реалії, до яких доводиться швидко адаптуватись, аби йти в ногу з цифровим світом, встигати за трендами та бути ефективним педагогом в перервах між повітряними тривогами.

Координаторкою розмови стала директорка ЦПР ПП Світлана Зінкевич, яка задала тон семінару, налаштувавши на довготривалу  співпрацю та розвиток професійного середовища серед вчителів цифрових та природничих наук.

Організатор заходу, вчитель-методист Підгайцівського ліцею Михайло Ковальчук поділився власним педагогічним досвідом, провівши майстер-класи: «Робототехніка на основі Microbit», «Створення проєктів на Arduino», «Програмування роботів LEGO MINDSTORMS Education EVЗ».

Він продемонстрував пристрій Microbit, який вивчається у 5 класі Нової української школі, показав яким чином його можна програмувати та які проєкти із задоволенням втілюють його учні. Попри те, що посібник є лише у педагога, учні мають нагоду черпати знання з онлайн уроків з програмування, які для них записує та викладає на Youtube-каналі Михайло Ковальчук.

Учасники семінару мали нагоду попрацювати за комп’ютерами та самостійно написати програму для Miсrobit.

Зацікавило педагогів і програмування роботів LEGO, вони на практиці могли протестувати можливості електронного конструктора. Роботи

їздили за вказаною траєкторією, повертали та вмикали світлові сигнали згідно з прописаними вчителями інструкцій.

Зі слів Михайла Ковальчука, на його уроках він пояснює учням, як можна на практиці використовувати програмування, вони можуть фантазувати та відчувати себе аніматорами, робити різноманітні візуальні проєкти, починаючи з 5 класу. Тому педагогам освоювати новаторські методики просто необхідно, бо вчитель завжди має бути попереду учнів.

Ще однією цікавою темою семінару був радіозв’язок. Вчитель фізики, астрономії та математики Віктор Головійчук продемонстрував роботу з радіостанцією. Він розповів на яких хвилях та діапазонах можна налагодити зв'язок із зовнішнім світом за умов  повної відсутності електроенергії та яку кодову мову використовують радіолюбителі з усього світу.

Просто під час семінару, завдяки найпростішій антені, яку виготовили напередодні та встановили біля ліцею, Віктор Головійчук вийшов на зв'язок з італійським радіолюбителем, обмінялися кількома фразами, побажали один одному гарного дня. Зі слів учителя, він демонструє «чудеса» радіотехніки на своїх уроках і діти отримують не лише WOW-ефект, а й мотивацію вчити краще мови, географію, цифрові технології, конструювання, адже комунікувати із людьми з інших континентів дуже цікаво, однак це вимагає конкретних знань.

Вчитель фізики та астрономії Павло Котюх розповів про принцип роботи енергоощадного пристрою, як він тестував його ефективність та яких висновків дійшов.

Захід був цікавим та пізнавальним, педагоги отримали теоретичні та практичні знання, які зможуть використовувати у своїй діяльності. Подібний семінар домовились провести у громаді ще для вчителів фізики, аби досвід підгайцівських педагогів ширився іншими освітніми закладами Підгайцівської громади.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.