Пошук

Підгайцівські депутати б’ють на сполох через можливий закон щодо реформування містобудівної діяльності

Дата: 26.12.2022 14:30
Кількість переглядів: 232

З ініціативи голови фракції «Солідарність» у Підгайцівській сільській раді Леоніда Гроголя, народні обранці більшістю голосів прийняли рішення звернутися до Президента України щодо відкликання проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021) на повторний розгляд.

На їхню думку, ухвалений 13 грудня 2022 року Верховною Радою України проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» фактично позбавить місцеве самоврядування можливості результативно домагатися від забудовника дотримуватись містобудівної документації.

Водночас держава фактично знімає з себе відповідальність за законність при наданні права на будівництво. Перевірки законності перекладаються для проведення в «ручному режимі» на експертні організації, що обирає сам забудовник.

При цьому суттєво зменшуються і права громадськості на контроль за будівництвом.

Позбавлення місцевого самоврядування частини його прав є, по суті, порушенням принципів Європейської хартії місцевого самоврядування і намаганням побудувати в інтересах приватного бізнесу систему, що суперечить загальноприйнятим демократичним нормам.

Відповідна оцінка відображена у зверненнях представників місцевого самоврядування, експертної спільноти, громадськості.

Прикметно, що петиція, якою громадськість просить Президента України застосувати до цього проєкту закону право вето, набрала необхідні 25 000 підписів за лічені години.

У зв’язку із наведеним, Підгайцівська сільська рада закликає Президента України, відповідно до статті 106 Конституції України, застосувати до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021) право вето із наступним поверненням цього проєкту на повторний розгляд Верховної Ради України.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.