Пошук

Учениця Липинського ліцею стала переможницею відбіркового етапу Всеукраїнського конкурсу «Олімпіада геніїв України»

Дата: 10.11.2022 15:57
Кількість переглядів: 184

Юлія Крисько, учениця 10 класу Липинського ліцею та вихованка КУ «Волинська обласна МАН» отримала перемогу у обласному (відбірковому) етапі I Всеукраїнського конкурсу «Олімпіада геніїв України» (GENIUS Olympiad Ukraine).

Школярка під керівництвом педагогині з хімії Липинського ліцею Валентини Філіпчук та спільно з командою школярів –однодумців протягом двох років здійснювали дослідження на тему: «Оцінка рівня забруднення атмосферного повітря закритих приміщень під час навчального процесу».

Учні за допомогою спеціального приладу, який вимірює вміст вуглекислого газу у повітрі оцінювали рівень забруднення атмосферного повітря у класних кімнатах різної площі, наповнення учнями, за наявності та відсутності озеленення та з іншими нормами фізичних показників (температура, вологість) і т.д. 

Таким чином, вивчали рівень безпеки цього повітря для людини, адже якість атмосферного повітря може створювати загрозу для здоров’я дітей через високу концентрацію вуглекислого газу.

Проведені розрахунки показали, що для досягнення допустимої концентрації СО2 в закритих приміщеннях недостатньо проводити провітрювання класів під час перерв між заняттями.

Провівши дослідження стану здоров’я здобувачів освіти досліджуваних класів, юні науковці з’ясували, що недотримання допустимих параметрів мікроклімату у закритих приміщеннях, зокрема, внаслідок високої концентрації СО2, призводить до погіршення самопочуття та зниження працездатності учнів, а також, до недостатнього засвоєння ними навчального матеріалу. 

За результатами проведених досліджень, були сформовані рекомендації для покращення умов навчання учнів, зокрема:

•    звертати особливу увагу провітрюванням закритих приміщень, на великих перервах здобувачам освіти виходити з приміщень;
•    розмістити у класах широколисті кімнатні рослини (наприклад, Хлорофітум).

Результати досліджень Юлія Крисько узагальнила у проєкт, який подала на конкурс «Олімпіада геніїв України» в категорії наука, якість навколишнього середовища, де дослідження отримало належне визнання.

Тож, щиро вітаємо Юлію Крисько, її керівника Валентину Філіпчук та всіх причетних до такої важливої відзнаки у науковій сфері з перемогою.

 Дякуємо за активність, за розвиток навичок, необхідних лідерам та агентам майбутнього, за сприяння глобальному розумінню екологічних питань та розвитку фундаментальних наук.


Довідково: GENIUS Olympiad Ukraine – перша у світі ліцензійна національна Олімпіада Геніїв, яка є єдиний відбором учасників з України до участі у GENIUS Olympiad Global. Олімпіада геніїв  - це міжнародний конкурс шкільних проєктів  з екологічних питань, що був заснований та організований Terra Science and Education, а його партнером є Рочестерський технологічний інститут. Олімпіада  приймає проекти екологічного спрямування. Девіз конкурсу – заклик «Збудуємо краще майбутнє разом!».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.