Пошук

Розширено підстави для надання та втрати статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування

Дата: 19.09.2022 15:03
Кількість переглядів: 374

Керівник та працівники служби у справах дітей Підгайцівської сільської ради взяли участь у онлайн-нараді Мінсоцполітики, де обговорювався порядок надання та втрати статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування.

Адже, Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 10.09.2022 № 1013 ,,Про внесення змін до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини”, якою розширено підстави для надання та втрати статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування.

Зокрема, розширено підстави для надання статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, дітям, батьки яких:

? не виконують свої обов’язки з виховання та утримання дитини з причин перебування батьків на територіях, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) / тимчасово окупованій території;

? перебувають у розшуку як зниклі безвісти за особливих обставин або визнані такими, що зникли безвісти за особливих обставин;

? є військовополоненими (перебувають у полоні держави-агресора);

? позбавлені особистої свободи (затримані, взяті у заручники) органами влади держави-агресора.

Водночас при отриманні статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, відповідно до зазначених вище підстав, така дитина не має права бути усиновленою.

Розширено підстави для втрати такого статусу з причин:

? знайдення батьків, які перебували у розшуку як зниклі безвісти за особливих обставин або були визнані такими, що зникли безвісти за особливих обставин;

? повернення матері, батька;

? повернення батька, матері, які були позбавлені особистої свободи (затримані, взяті у заручники) органами влади держави-агресора;

? виїзду батьків з тимчасово окупованих територій України, або у випадку деокупації цих територій.

Разом з тим, для дітей, влаштованих до сімейних форм виховання, які були переміщені (евакуйовані) на безпечну територію, а їх законні представники залишились на тимчасово окупованій території або на територіях, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перебувають у полоні, передбачено можливість влаштування до сімейних форм виховання до відновлення можливості їх законними представниками виконувати свої обов’язки.

В такому випадку призначається виплата державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, здійснення видатків на сплату за них єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, допомога на дітей під опікою, піклуванням з одночасним припиненням такої виплати у попередній формі влаштування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.