Волинські паляниці: як у Підгайцівській громаді печуть хліб на фронт. ВІДЕО

  • 225

Волонтерки-кухарі Підгайцівської громади в одному з навчальних закладів випікають хліб для військових та цивільних у регіони, де тривають бої. Волинські господині печуть паляниці з надією на перемогу, – розповіла Суспільному кухарка Любов Удот, онук якої зараз на строковій службі.

Спершу жінки готували різні страви, проте виявилося, що найбільше на передовій бійці потребують хліба. "У нас є такий капелан, батюшка Іван, каже: "Вони дуже просять хліба. Ви б бачили ті очі, як даєш хліб". Не знаю, скільки тисяч, але ми спекли багато", – каже волинянка.

Замішують тісто господині рано-вранці. Кожна паляниця має вагу орієнтовно 850 грамів. Перед тим, як поставити у піч, паляниці змащують, аби запеклася скоринка. Хліб печуть як домашній, щоб нагадував військовим про рідний дім, – говорить волонтерка Марія Романюк.

"З пів години треба вимісити хліб гарно, знати борошно, все інше. Зараз формуємо білий хліб, а у нас ще є висівковий. Висівковий дуже тяжко, бо він плотніший, висівки тяжчі", – каже жінка

Куховарили для військових і цивільних від 24 лютого. Робили невелику перерву, а нині завдяки селянам і фермерам Підгайцівської громади, які дали зерно, відновили роботу", – зазначила директорка навчального закладу Лариса Ляшук.

З її слів, до благодійної справи долучилися жителі сіл Підгайці, Романів і Крупа, а також місцеві фермери.

"Вдалося зібрати 51 мішок пшениці. Місцевий фермер обміняв на добру, якісну пшеницю, а підприємець з села Крупи допоміг змолоти на борошно. Для випікання хліба нам потрібне борошно і вищого гатунку, і першого, тому набагато ліпше нам брати зерно, молоти і випікати хліб", – говорить Лариса Ляшук.

Для приготування хліба волонтерки потребують олії, цукру, солі, дріжджів та оцту. Любов Удот додала: п’ятеро кухарів щобудня пектимуть хліб і передаватимуть через волонтерів.