Пошук

Вишивальниця із Звірова копіює давні орнаменти з вишиванок, яким кілька століть. ФОТО

Дата: 19.05.2022 15:58
Кількість переглядів: 1038

У колекції мешканки села Звірів Олени Абрамович – вишиванки яким більше кількасот років. Її руки вишили понад 1000 вишиванок, весільних суконь, рушників. Майстриня вивчає символіку вишивки, а старовинні візерунки, які потрапляють до неї із приватних колекцій, намагається копіювати, удосконалювати та давати орнаментам життя у нових виробах.

Фото без опису

Нині жінка вишиває сорочку для племінника, який попрохав скопіювати йому візерунок із сорочки прапрапрадідуся, якій понад 150 років. Тканина вже втратила міцність, тож зберегти вдалося лише вишиту планку. Пані Олена розповідає, що для юнака це дуже символічно, таким чином він хоче зберегти силу роду та продовжити життя вишивки, у якій зашифровані елементи тризубу.

Фото без опису

Завдяки цікавому збігу обставин пані Олені довелося реставрувати вишиванку, яка раніше зберігалась у музеї Лесі України, але втратила свій вигляд під час невеликої пожежі, тож її повернули власнику. Чоловік хотів її просто продати, але вишивальниця переконала її зберегти. Візерунок скопіювала та вишила парні сорочки доньці та зятю. У каталозі знайшла, що візерунок має давнє походження і нашивали його на одяг людям, які бажали мати творчий успіх та процвітання.

Фото без опису

На Волинь Олена Абрамович з чоловіком переїхали із Косівського району Івано-Франківської області лише 19 років тому, але саме тут любов до вишивки дала поштовх започаткувати власну справу, відкрити кілька магазинів, де можна придбати різноманітні вишивані речі, сувенірну продукцію, ліжники.

Фото без опису

Аби ознайомитися із доробком талановитої односельчанки та відзначити майстриню напередодні Дня вишиванки, на гостину до Абрамовичів приїхали посадовці сільської ради, працівники закладів культури з усієї Підгайцівської громади.

Фото без опису

Мистецький семінар організували Тетяна Ковжук та Тетяна Горбач із Центру культури, туризму, молоді та спорту Підгайцівської сільської ради.

Фото без опису

Аби додати зустрічі українського колориту, гостей привітали піснею вихованки заслуженої вчительки України, мешканки села Звірів, Марини Приходько  - дует «Сестроньки» у складі учениці Звірівської гімназії Софії Петрової та учениці Романівського ліцею Анастасії Тендюк.

Фото без опису

Фото без опису

Оселя Абрамовичів нагадує типовий дім на Франківщині – дерев'яні стіни, стеля, меблі, світильники. На стінах картини та пано із Карпатськими мотивами. Господиня жартує, що оселя на Волині нагадує карпатську, а на Франківщині – волинську. Нині там мешкає донька із зятем, у якого, до речі - 15 вишиванок. Він дуже любить традиційний одяг і щонеділі одягає вишиту сорочку до храму, тож теща подбала про їхнє різноманіття.

Фото без опису

Нині Олена Абрамович вишиває сама і має 8 помічниць, які допомагають поповнювати асортимент вишитого одягу у магазині. Чоловік Василь теж має творчу натуру, зять займається інкрустацією  - бісером, перлами декорує дерев’яні вироби. У такій техніці виконані рами з фотографіями господарів, що прикрашають стіни оселі.

Фото без описуФото без опису

«Тішимося, що у Підгайцівській громаді мешкають такі обдаровані талантами люди. Думаю, усім приємно було сьогодні відкрити для себе творчу сторону села Звірів, який до цього в усіх асоціювався лише з густими та мальовничими лісами», - підсумував зустріч заступник Підгайцівського сільського голови Валентин Приходько.

Фото без описуФото без описуФото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних