Пошук

У Підгайцівській громаді запрацювали Кризові центри психологічної допомоги

Дата: 14.04.2022 19:55
Кількість переглядів: 393

На базі освітніх закладів Підгайцівської сільської ради розпочали роботу кризові центри психологічної допомоги. З 8 квітня 2022 року вони діють у Підгайцівському, Піддубцівському, Лищенському, Липинському та Романівському ліцеях та Борохівській гімназії.

За задумом, психологи кризових центрів надаватимуть індивідуальні консультації та практичну допомогу усім учасникам освітнього процесу та внутрішньо переміщеним особам, які проживають на території Підгайцівської громади.

Директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників Підгайцівської сільської ради Світлана Зінкевич розповіла, що наразі шкільні психологи більше працюють із дітьми та дорослими, які мають статус внутрішніх переселенців, однак групи взаємопідтримки створені і для місцевих школярів та їх батьків. Допомагати планують усім, хто матиме в цьому потребу.

 За словами психологині Романівського ліцею Ірини Ткач, місцеві діти найбільше потребували спілкування з психологом у перші тижні воєнного протистояння, зараз до онлайн-зустрічей приєднується все менше дітей. Школярі знайомилися з емоціями, говорили про стани, які переживали у перші дні війни, займалися творчістю, виконували вправи для розвитку емоційного інтелекту.

 З вимушеними переселенцями пані Ірина почала працювати ще до створення кризових центрів у громаді. Каже, що усі переживають стрес по різному - у дітей тривожні стани спостерігаються рідше, а от із дорослими доводиться пропрацьовувати не лише посттравматичні синдроми, пов’язані із воєнними діями, а й інші проблеми, які стали яскравіше проявлятись на фоні стресу.

  У своїй роботі вона найчастіше використовує психодіагностику, дихальні вправи, арт-терапію – адже дітям найпростіше вимальовувати свої страхи, ефективно працюють також проективні методики, ігри з кінетичним піском, методика «склянка емоцій».

 У Піддубцівському ліцеї днями провели кольорове заняття. Діти виконали малювали кольорову тваринку та наділяли її супер силою. Дитячий креатин перетворив слона – на залізний щит, рибу - на ЗСУ, яка винищує ворожу техніку, котика наділили із супер силою, яка усім миттєво покращує настрій, ведмедик став збирачем сміття, а ще голуб - усім на крилах приносить мир.

 Координатор кризового центру, шкільна психологиня Альона Іванчук, зазначає, що діти охоче йдуть на контакт, обмінюються думками та враженням, розповідають про настрій. Такі зустрічі надихають не лише учасників, а й тренерів, які вже чекають нової зустрічі і готують цікаві завдання для учасників групи взаємопідтримки.

 Психологи Підгайцівського ліцею мали сьогодні нагоду попрацювати із трьома сестричками із Харкова, які разом із сім’єю майже місяць мешкають у Підгайцях. Їх прихистили колишні сусіди, які раніше переїхали з Харкова на Волинь і придбали тут будинок. Дівчатка розповіли, що сьогодні у них гарний настрій, бо вони вперше за довгий час відновили навчання і змогли дистанційно поспілкуватися з однокласниками. Попри усі складнощі адаптації та переїзду, тут вони почуваються безпечніше. Психологам вдалося допомогти дітям вивільнити емоції, які їх засмучували та покращити емоційний стан завдяки арттерапії.

 Координаторка кризового центру Лищенського ліцею Тетяна Маковська не лише консультує дітей та дорослих, а й веде особистий блог на Youtube, де викладає короткі відео з психологічними порадами, які допоможуть пізнати себе, розібратися зі своїми емоціями, відчуттями, налагодити стосунки з близькими людьми.

 Отож, отримати професійну психологічну підтримку на базі ліцеїв Підгайцівської сільської ради можна щодня у будні, звернувшись безпосередньо у навчальний заклад, а ознайомитись із розкладом групових занять можна на сайтах навчальних закладів.

960


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.