Пошук

Три місяці в Підгайцівській громаді експериментальна група сортувала сміття у «жовтий мішок»

Дата: 28.01.2022 16:40
Кількість переглядів: 455

Впродовж 3 місяців у Підгайцівській громаді тривав експеримент «Жовтий мішок». Майже 100 домогосподарств з сіл Підгайці, Крупа, Липини  відсортовували всю пакувальну вторинну сировину, окрім скла у «жовтий мішок».

Фото без опису

Вміст жовтих мішків вивозили двічі на місяць, згідно з графіком на сортувальну станцію. 

Фото без опису

Експеримент дозволить дослідити склад сухого сміття, що продукують мешканці громади та спланувати майбутній процес утилізації та перероблення відходів у Підгайцівській громаді. 

Фото без опису

Згідно попередніх даних, відбір населенням вторинної сировини для переробки на 30% зменшить забруднення навколишнього природного середовища, значно зменшить об’єм сміття на захоронення.

Фото без опису

Координатор проєкту «Жовтий мішок» Алла Гонтар зазначила, що «При аналізі проєкту, важливою складовою є громадська думка, у даному випадку - думка тих, хто брав участь в експерименті».

Фото без опису

Мешканці ділилися своїми враженнями у вайбер спільнотах, які були створені для обговорення ходу експерименту, обміну враженнями та отримання важливої інформації.

Фото без опису

Богдана Мельник, жителька села Підгайці, поділилася враженнями: «Наша сім'я брала участь у проекті "Жовтий мішок". Після його завершення чоловік запитав: "А що далі робити? Як далі сміття викидати? Я ще хочу сортувати!. В нас приблизно 50% сортованого сміття і 50 % іншого. Однак переконана, що було б 70-75% сортованого сміття і 25-30% не сортованого, якби не підгузки (маємо маленьку дитину). Сортувати сміття не приносить труднощів, все легко і просто! Хотіли б і надалі сортувати сміття! Дякуємо за можливість брати участь у цьому проекті! До цього проекту думали що сортування сміття - це складний процес. Однак переконалися у протилежному!"

Фото без опису

Царук Лілія також відсортовувала вторсировину у жовтий мішок. Жінка зазначила: «Так, якось далі рука не піднімається викидати те що сортувалось в загальне сміття. Робіть висновки, аналіз... і будемо сортувати далі…»

Організаторів експерименту та керівництво громади тішить факт позитивного сприйняття мешканцями необхідності правильного поводження з відходами.

Фото без опису

Олександр Бляшук, заступник Підгайцівського сільського голови зазначив, що «Ми надзвичайно вдячні людям, які взяли участь у такій важливій справі! Адже невдовзі ринок почне диктувати умови й громада муситиме переробляти свої відходи. Так чи інакше держава спонукатиме до правильного поводження з відходами і населення, і бізнес. Тому питання - на часі, і сільська рада готова сприяти його вирішенню».

Іноземний партнер Підгайцівської громади з Австрії Крістіан Чернер (компанія ПП «Гігаджоуль/Ресайклінг Парк») невдовзі здійснить аналіз складу відсортованої в ході експерименту вторсировини та запропонує для Підгайцівської громади комплексний підхід до правильного поводження з відходами.

Дякуємо всім, хто приймав участь та допомогав! Ви молодці, а разом ми зможимо зробити Підгайцівську громаду та нашу планету чистішою.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних