Пошук

У Підгайцівській громаді розпочали розробляти Стратегію розвитку на найближчі 6 років

Дата: 02.12.2021 16:30
Кількість переглядів: 720

Фото без опису

Перше засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку Підгайцівської громади на 2022-2027 роки відбулося у селі Підгайці 1 грудня 2021 року. Аби обговорити та розробити попередній план заходів з написання важливого програмного документу, до участі запросили  начальника Управління економічного розвитку та торгівлі Волинської ОДА Анатолія Банеру та директора з регіонального розвитку Волинського обласного громадського об’єднання «Асоціація регіонального розвитку» Петра Гоцалюка.

Фото без опису

Анатолій Банера наголосив, що стратегія розвитку громади не просто документ, а інструмент, яким мають керуватися усі підрозділи сільської ради та депутати. Він додав, що державна політика стимулює територіальні громади до самодостатності та організованості, тому з 2022 року на дотації та підтримку державного бюджету матимуть лише проекти, які передбачені Стратегією розвитку громади. Посадовець рекомендував працювати над перспективним планом розвитку аж до 2027 року, щоб йти «в ногу» із державою та обласною владою, адже вони користуються програмою регіонального розвитку, розрахованою на найближчі 6 років.

За словами Анатолія Банери, Підгайцівська громада з двох сторін оточує обласний центр Волині, що дає їй хороші перспективи щодо економічного розвитку, адже більшість великих підприємств охочіше організовують свою роботу за межами міста - це краще і для логістики, і для перспективного розвитку виробництва.

Підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк додав, що села громади з кожним роком стають привабливішими для мешканців обласного центру, вони охоче будують житло, народжують дітей. Враховуючи перспективи збільшення населення у громаді, останні роки будуються нові дитсадки, покращуються умови у школах, інвестуються кошти у ремонт дорожньої інфраструктури. З початку року в громаді ефективно працює ЦНАП, Комунальне підприємство придбало нову техніку та налагодило системне вивезення твердих побутових відходів у 16-ти селах громади, є хороші перспективи для розвитку «зеленого туризму», на території громади є великі підприємства, які забезпечують робочими місцями та справно сплачують податки у бюджет.

Фото без опису

Експерт з регіонального розвитку Петро Гоцалюк розповів, що розробка важливого стратегічного документу для громади, справа не проста та потребує аналітичної роботи. В першу чергу потрібно провести соціально-економічний аналіз, налагодити діалог з громадою та представниками бізнесу, провести анкетування, щоб зрозуміти, які напрямки потрібно розвивати і на яку проекти спрямовувати кошти місцевого бюджету.

«У сільській раді майже рік працює нова команда депутатів, заступників сільського голови, керівників комунальних підприємств, які діють на території Підгайцівської громади. Після приєднання нових сіл, ми вивчали проблематику, аналізували проектну документацію, які розробляли попередні сільські голови, доопрацьовували її та запускали в роботу. Зараз ми чітко розуміємо, де в громаді сильні сторони, а де слабкі. Тепер можна розпочинати роботу над Стратегією розвитку громади, бо лише зараз ми відчуваємо, що усі 20 сіл звиклися з думкою, що з осені 2020 року стали єдиним цілим. Мешканці приєднаних сіл побачили, що тривають зміни, їхні інтереси враховуються і вони не лишились поза увагою», - зазначив заступник Підгайцівського сільського голови Валентин Приходько.

Фото без опису

Координаторка робочої групи з розробки Стратегії розвитку Підгайцівської громади Яна Гончарук подякувала гостям за експертну думку та настанови щодо формування стратегічного документу та наголосила, що впродовж місяця буде розроблена анкета для мешканців Підгайцівської громади, лідерів громадської думки та представників бізнесу, які затвердять на наступному засіданні та дадуть можливість взяти участь в анкетуванні усім охочим, розмістивши їх на сайті громади.

Начальник Управління економічного розвитку Анатолій Банера запропонував долучити до робочої групи більше представників бізнесу, щоб їхня кількість була не меншою за 30% від усіх учасників.

До слова, учасників робочої групи, яка зібралася на перше засідання затвердили рішенням сесії Підгайцівської сільської ради від 17 лютого 2021 року.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних