Пошук

ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ - ОБОВ'ЯЗОК БАТЬКІВ

Дата: 22.09.2021 12:44
Кількість переглядів: 638

Фото без опису

Питання виконання батьками обов’язків щодо належного виховання, навчання і розвитку своїх дітей завжди були актуальними й важливими. Адже, відповідно до ст.150 Сімейного кодексу України:

Батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя,  поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов'язку батьківського піклування щодо неї. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Останніми роками в Україні, зокрема, і на території нашої громади, почастішали випадки неналежного виховання батьками своїх дітей. Так, впродовж 2021 року спеціалістами служби у справах дітей Підгайцівської сільської ради відвідано 37 сімей, які перебувають на контролі, як такі, що можуть опинитись в складних життєвих обставинах,  які ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків. Службою у справах дітей направлено 5 клопотань щодо притягнення батьків до адміністративної відповідальності.

У зв’язку з невтішною статистикою в кодексі України про адміністративні правопорушення відбулися зміни, які істотно посилюють відповідальність батьків шляхом збільшення штрафних санкцій за ст.184 «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей».

Стаття 184 КУпАП передбачає, що ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання і виховання малолітніх та неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від 850 – 1700 грн.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 – 5100 грн.

Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 1700 – 5100 грн.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від  1700 – 5100 грн.

ДОРОСЛІ, БУДЬТЕ ВІДПОВІДАЛЬНИМИ! ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ – ВАШ ОБОВ’ЯЗОК!

Служба  у справах дітей 

Підгайцівської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних