Пошук

Трагедія струмівського хутора: в пам’яті назавжди

Дата: 08.09.2021 12:17
Кількість переглядів: 805

Фото без опису

 

У конкурсі громадських ініціатив «Бюджет участі 2021» Підгайцівської сільської ради одним із переможців став проєкт під назвою «Трагедія струмівського хутора: в пам’яті назавжди». Його мета - збереження історичної пам’яті для поколінь про людську жорстокість та наслідки війни. Так як ці події пов’язані із мешканцями сіл Крупа, Підгайці, Струмівка та Липини.

За розповідями очевидців, у 1943 році біля лісу прилеглих сіл Струмівки та Підгайці німецькі війська спалили живцем 21 людину, з яких - 9 дітей. На території трагедії односельчани встановили пам’ятник закатованим, який і досі стоїть  на місці спаленого струмівського хутора, що нині у занедбаному стані.

Фото без опису

Це місце є пам’яттю про війну, невинно закатованих, про людську жорстокість, тому її необхідно зберігати та передавати з покоління в покоління.

Фото без опису

Саме із цією метою, ініціативна група має намір впорядкувати місце загибелі наших односельчан: розчистити від чагарників територію, вистелити тверде покриття та встановити інформаційний стенд, який міститиме інформацію про подію та QR-код з посиланням на документальний короткометражний фільм, знятий з розповідей очевидців трагедії.  Також, буде встановлено вказівник напряму до пам’ятника зі сторони с. Струмівка та с. Підгайці.

Довідково. Ініціатором проєкту є жителька села Струмівка, місцева громадська активістка Олена Колюбаєва. Вартість проєкту становить 57150 грн., з них: кошти місцевого бюджету 51435 грн та  ініціативної групи - 5715 грн.

У майбутньому ця пам’ятка може стати частиною велосипедного маршруту чи екологічної стежки, яким будуть користуватись як місцеві мешканці, так і жителі інших населених пунктів і туристи.

Посилання на короткометражний фільм про подію із спогадів очевидців https://www.facebook.com/groups/666641280404118/permalink/1266901413711432/ 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних