Пошук

Всеукраїнська акція «Лесина груша» продовжується у Піддубцівській школі!

Дата: 24.05.2021 10:31
Кількість переглядів: 592

Фото без опису

Восени минулого року великий ентузіаст садівничої справи, співзасновник журналу-каталогу «Сонце-Сад» та  Інтернет-магазину «СонцеСад - рослини поштою»  Остап Михаць  привіз до Луцька з-під Києва саджанець Лесиної груші. Це «донька» 120-річної груші, котра досі росте поряд із Лесиним будиночком у садибі Косачів у Колодяжному. Її посадила сестра Лесі Українки Ізидора, і в дитинстві сама Леся смакувала її плодами, раділа цвітові й відпочивала в тіні у спекотні дні.

З дозволу адміністрації музею-садиби у Колодяжному пан Остап нарізав живців для щеплення і прищепив їх на грушах-дичках у себе   на Київщині. Перші саджанці висадили у самому Колодяжному, а також в інших, пов’язаних із пам’яттю про поетесу, місцях Волині. У перелік цих пам’ятних місць потрапило і село Піддубці. Адже саме тут, відвідуючи свою приятельку, учительку церковноприходської школи Марію Биковську, Леся написала нарис «Школа».

 Ідею Всеукраїнської акції «І проросте пагіння із минулого у майбуття» підхопили на Рівненщині, Тернопільщині, Чернігівщині, Львівщині, Черкащині, Київщині.  Усього по Україні вже висадили більш як півсотні груш з Лесиного краю. У цьому переліку є і наше дерево!

Груша була подарована нашій школі і урочисто висаджена в її садку учителями-словесниками та дітьми-переможцями мовно-літературних конкурсів. Дерево гарно прийнялося і зазеленіло листочками.

 А нещодавно пан Остап зробив ще один подарунок школі – набір лілій, які посадили поблизу груші. Такі ж подарунки отримали на Волині ще у музеї-садибі Косачів у Колодяжному та у Волинському національному університеті імені Лесі Українки. У Міжнародний день вишиванки учні та вчителі прикрасили Лесину грушу ще й символічним вінком із лілій, які будуть квітнути у шкільному садку і милувати око усіх мешканців села.

Автор статті Ольга Чухілевич - заступник

директора ЗОШ І-ІІ ст. с. Піддубці



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних