Пошук

До відома населення, голів правлінь ОСББ, щодо гарантування безпечної експлуатації димових і вентиляційних каналів!

Дата: 25.03.2021 12:05
Кількість переглядів: 2118

Фото без опису

Частиною першою статті 39-2 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» зазначено, що власники або управителі об’єктів будівництва забезпечують поточний огляд і періодичне обстеження прийнятих в експлуатацію в установленому законодавством порядку об’єктів протягом усього періоду їх існування та несуть відповідальність за їх експлуатацію згідно із законом.

Відповідно до наказу Мінрегіону від 17.07.2018 № 176, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 серпня 2018 року за № 930/32382, до Переліку технічної документації на багатоквартирний будинок включено, зокрема паспорти, гарантійні документи, акти випробування, повірки й опломбування та інші технічні документи на системи, мережі, встановлені прилади, устаткування та обладнання у багатоквартирному будинку. Зазначене стосується й систем димовидалення і вентиляції будинку.

Взаємовідносини у сфері газопостачання регулюються, зокрема Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 року за № 1379/27824), Правилами безпеки систем газопостачання, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 № 285 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08 червня 2015 року за № 674/27119) (далі – Правила), іншими нормативно-правовими актами.

Вимоги до безпечної експлуатації димових і вентиляційних каналів встановлено Правилами. Ці Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, діяльність яких пов’язана з експлуатацією, ремонтом систем газопостачання. Відповідно до вимог пунктів 3.2. та 3.3. розділу ІІІ Правил безпеки систем газопостачання (далі – ПБСГ) власник (балансоутримувач та / або орендар (наймач): - повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України; - відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

Пунктом 5.4 глави 5 розділу V ПБСГ визначено, що технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру здійснюється відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах. Умови для технічного обслуговування забезпечуються власником (балансоутримувачем та / або орендарем (наймачем)) відповідно до вимог чинного законодавства України.

Пунктом 5.7. глави 5 розділу V ПБСГ встановлено, що підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови, зокрема, не забезпечення власником (балансоутримувачем та / або орендарем (наймачем)) технічного обслуговування згідно з вимогами пункту 5.4. цієї глави.

Згідно з пунктом 6.8. Правил вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік. Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків оформляються актом. Один примірник акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству. Строк зберігання актів – 12 місяців.

Водночас повідомляємо, що умови і порядок переобладнання, зокрема встановлення інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів, влаштування вентиляційних каналів, а також перепланування будинків і приміщень визначені Житловим Кодексом Української РСР, Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 № 76, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 25.08.2005 за № 927/11207, Правилами користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 № 572.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII комунальні послуги з постачання та 3 розподілу природного газу надаються виключно на підставі індивідуальних договорів.

Технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем газопостачання здійснюються суб’єктом, визначеним співвласниками багатоквартирного будинку, за рахунок співвласників.

Слід зазначити, що ігнорування вимог зазначених вище нормативно-правових актів є неприпустимим, оскільки газопроводи та споруди на них – це об’єкти підвищеного ризику.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних