Пошук

Про дотримання вимог Правил охорони електричних мереж

Дата: 24.02.2021 14:15
Кількість переглядів: 1172

Фото без опису

 

Волинський регіональний експлуатаційний центр відокремленого підрозділу Західної ЕС приватного акціонерного товариства НЕК «Укренерго» (далі Волинський РЕЦ) нагадує про необхідність дотримання вимог "Правил охорони електричних мереж" (далі Правила), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 року  № 209.

У березні-квітні при проведенні весняно-польових робіт спостерігається масове спалювання очерету, сухої трави, в тому числі на необроблених полях. Особливий пожежонебезпечний період настає при дозріванні зернових культур. Виникнення та розповсюдження низових пожеж у охоронних зонах повітряних ліній електропередач (далі ЛЕП) може призвести до її вимкнення через іонізоване повітря продуктами горіння.

Звертаємо Вашу увагу на те, що на території Волинської області у минулі роки зафіксовано випадки крадіжок металевих кутників з металевих опор магістральний ліній, що призводить до послаблення конструкцій металевої опори та може призвести до падіння опори та аварійного відключення повітряних ліній електропередач. Наголошуємо на недопустимість прийому конструктивних елементів повітряних ліній електропередач пунктами прийому металобрухту.

За період з 2015 року на повітряних лініях електропередач НЕК Укренерго сталося 8 випадків руйнування опор через наїзд великогабаритною сільськогосподарською технікою.

В результаті виконаних обходів ЛЕП персоналом Волинського РЕЦ виявлено випадки самовільної забудови в охоронній зоні ЛЕП, що суперечить вимогам «Правил охорони електричних мереж».

У відповідності до вимог ст. 21 Закону України від 09.07.2010 року № 2480-VI «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів» (далі Закон) санітарно-захисна зона об'єктів енергетики встановлюється для захисту населення від шкідливого впливу електричних полів, спричиненого певною їх напругою. Санітарно-захисна зона вздовж повітряних ліній електропередачі залежно від їх напруги встановлюється у вигляді території, межі якої регламентуються по обидва боки ліній на певній відстані від проекції крайніх фазних проводів чи/або кабелів на землю в перпендикулярному до електролінії напрямку.

У відповідності до ст. 32 Закону власникам і користувачам земельних ділянок, фізичним та юридичним особам у межах спеціальних зон об'єктів енергетики без письмової згоди підприємств енергетики, у віданні яких перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника забороняється виконувати земляні, будівельні та інші роботи, що можуть призвести до порушення функціонування об'єктів електричних мереж.

Згідно з «Правилами охорони електричних мереж» (далі - Правила), які затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 р. № 209 електричні мережі підлягають охороні з метою запобігання нещасних випадків від впливу електричного струму. У Правилах встановлюються охоронні зони електричних мереж:

  • уздовж повітряних ліній електропередач – у вигляді земельної ділянки і повітряного простору обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів і в залежності від класу напруги віддаль від крайнього проводу становить:

  • 25 м - для ЛЕП 220 000 В (220 кВ)

  • 30 м - для ЛЕП 330 000 В (330 кВ)

  • по периметру трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв – на відстані 3 м від огорожі або споруди.

Згідно ст. 32 Закону та п.8 Правил в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі, трансформаторних підстанцій з метою їх захисту і захисту населення від нещасних випадків забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження, а саме:

  • накидати на струмопровідні частини об'єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, електрообладнання трансформаторних підстанцій, демонтувати їх елементи;

  • будувати житлові, громадські, дачні будівлі та інші споруди;

  • розміщати споруди іншого призначення на меншій відстані від елементів електричних мереж, ніж встановлена нормами;

  • складати добрива, корми, дрова, скиртувати солому та зберігати інші матеріали;

  • влаштовувати будь-які звалища;

  • розпалювати вогнища (спалювання сміття, соломи, хмизу та інших матеріалів);

  • саджати дерева, крім кущів та саджанців з висотою перспективного росту не більше двох метрів та випадків створення плантацій новорічних ялинок;

  • розташовувати автозаправні станції або сховища пально-мастильних матеріалів;

  • влаштовувати спортивні майданчики для ігор,  стадіони, ринки,  зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

  • запускати спортивні моделі літальних апаратів та повітряні змії;

  • відсипати ґрунт, влаштовувати водосховища, ставки та інші водні споруди;

  • влаштовувати зупинки та стоянки усіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі напругою 330 кВ і вище.

На території Волинської області наявні ЛЕП 220, 330 кВ по яких відбувається передача електричної енергії від Рівненської атомної електростанції і, які входять в єдину енергетичну систему України. Таким чином, аварійне відключення повітряних ліній електропередач може призвести до нещасних випадків із населенням, створення нештатних та аварійних режимів роботи Рівненської атомної електростанції та підстанції 220, 330 кВ Волинського РЕЦ, виходу з ладу дорогого обладнання та апаратури релейного захисту, і як наслідок, може стати причиною порушення електропостачання Волинської області.

На основі статті 34 Закону, пункту 13 Правил та з метою збереження життя та здоров'я населення, запобігання відключення повітряних ліній електропередач, забезпечення безперебійного електропостачання Волинської області Волинський РЕЦ просить сприяння в інформуванні населення, землекористувачів та суб’єктів господарської діяльності, що входять до нашої територіальної  громади, а саме села Борохів, Веснянка, Вишнів, Гаразджа, Діброва, Звірів, Новокотів, Пальче, Підгайці , Піддубці, Романів, Струмівка про недопущення порушень вимог законодавчих та нормативних документів, збереженні електричних мереж, запобіганні аваріям.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних