Пошук

Місцеві вибори 2020: що зміниться для виборців та політичних партій

Дата: 10.07.2020 11:13
Кількість переглядів: 1447

Волинська обласна державна адміністрація інформує про те, що з 01.07.2020 року набрали чинності окремі інноваційні зміни у виборчому законодавстві, які передбачають підвищення прозорості та відкритості Державного реєстру виборців (далі – Реєстр) для виборців, політичних партій та інших суб’єктів виборчого процесу.

 

Фото без опису

 

Зокрема, відповідно до підпункту 3 пункту 3 розділу XXXXII «Прикінцеві та перехідні положення» Виборчого кодексу України (далі – Кодекс) внесено деякі зміни до Закону України «Про Державний реєстр виборців» (далі – Закон):

  • розпорядник реєстру (ЦВК) забезпечує взаємодію виборців з Реєстром шляхом запровадження в мережі Інтернет електронних сервісів (частина четверта статті 10 Закону);
  • відтепер у виборців можливість подання заяви щодо включення до Реєстру, зміни виборчої адреси, зміни персональних даних, внесення змін до відомостей про постійну нездатність пересуватися самостійно в електронному вигляді (через мережу Інтернет) з використанням електронного підпису (статті 8, 19, 20 Закону);
  • запроваджуються звернення виборця щодо неправильностей у Реєстрі стосовно іншої особи. У разі виявлення виборцем не включення або неправомірного включення до Реєстру іншої особи, недостовірних відомостей Реєстру стосовно іншої особи, він може подати заяву до органу ведення Реєстру особисто або в електронному вигляді з використанням електронного підпису (стаття 201 Закону);
  • запит виборця відтепер можна подати до будь-якого органу ведення Реєстру. Водночас виборець може подати тільки два види запитів: 1) щодо змісту своїх персональних даних у Реєстрі; 2) прізвищ, імен, по батькові, дати народження всіх виборців, внесених до Реєстру за його власною виборчою адресою. Подання запитів за назвою села, селища, міста, району в місті, іноземної країни про кількість виборців у зазначеному селі, селищі, місті, районі в місті, іноземній країні тепер не передбачено Законом, оскільки з 01.08.2020 розширяється перелік загальнодоступних відомостей на сайті Державного реєстру виборців у розділах «Статистичні дані/Кількість виборців». Також можливо подати такий запит виборця в електронному вигляді з використанням його електронного підпису та вказанням адреси власної електронної пошти (стаття 21 Закону);
  • визначається новий порядок здійснення політичними партіями публічного контролю за веденням Реєстру. Так, замість щорічного надання політичним партіям електронної копії бази даних Реєстру на захищених носіях передбачається надання цим партіям під час виборчого процесу доступу в режимі читання до відомостей про виборців Реєстру відповідно до пунктів 1-4 частини першої статті 6 та частини першої статті 7 Закону в установленому розпорядником Реєстру порядку (стаття 24 Закону);
  • відтепер щомісяця на офіційному веб-сайті ЦВК розміщується кількість виборців у межах областей, районів, міст, селищ і сіл, а також кількість виборців, які за своїми виборчими адресами віднесені до відповідних виборчих дільниць (стаття 30 Закону).

З цією метою внесено відповідні зміни до нормативних актів ЦВК. Зокрема, постановою ЦВК від 25 червня 2020 року № 121 затверджено Порядок надсилання виборцем заяв, запитів, передбачених статтями 19-21 Закону України «Про Державний реєстр виборців», із використанням мережі Інтернет (далі – Порядок).

 

Згідно з Порядком з 01 липня 2020 року виборці мають можливість надіслати до органу ведення Реєстру з використанням мережі Інтернет такі звернення: 1) заява особи щодо включення до Реєстру; 2) заява виборця щодо зміни його персональних даних у Реєстрі; 3) заява виборця щодо неправильностей у Реєстрі стосовно іншої особи; 4) запит виборця щодо змісту його персональних даних у Реєстрі, передбачених частиною першою статті 6, частиною першою статті 7 Закону; 5) запит виборця щодо прізвищ, власних імен, по батькові, дати народження всіх виборців, внесених до Реєстру за його власною виборчою адресою (крім виборчих адрес, визначених згідно з частинами третьою-пятою статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців»).

 

Звернення в електронній формі створюються шляхом заповнення виборцем форми з використанням відповідного електронного сервісу, розміщеного на офіційному веб-сайті ЦВК (www.drv.gov.ua, розділ «Кабінет виборця» або www.cvc.gov.ua, розділ «Перевір себе у Реєстрі»).

 

Для того, щоб подати звернення, виборець має перейти у розділ «Заяви, запити» Кабінету виборця та ідентифікуватися за допомогою електронного підпису, після чого слід вказати в наступній формі адресу актуальної електронної пошти, місце народження та дати згоду на обробку своїх персональних даних та натиснути на «Зберегти ідентифікаційні дані». Потім слід обрати відповідне звернення, натиснути «Вибір» і заповнити відповідну форму шляхом обрання даних зі спливаючого диску, додати до заяви копії підтверджуючих документів, та натиснути «Подати заяву/запит», підписавши це звернення електронним підписом.

 

Копія (копії) документа (документів) додається (додаються) до заяви в електронній формі у вигляді файлу (файлів) у форматі JPEG або PDF, загальний розмір якого (яких) не повинен перевищувати 5 мегабайтів (кожного файлу окремо – не більше 2 мегабайтів).

 

Про подання звернення в електронній формі на вказану виборцем адресу електронної пошти надсилається відповідне повідомлення.

 

Виборець для визначення йому органом ведення Реєстру виборчої адреси за місцем фактичного проживання може звернутися з відповідною заявою у міжвиборчий період та в перші 5 днів відповідного виборчого процесу до органу ведення Реєстру відповідного району,міста обласного значення, до якого відноситься місце фактичного проживання виборця.

 

У разі, якщо на відповідній території одночасно проводяться декілька виборів, таку заяву може бути подано не пізніше ніж на пятий день з дня початку виборчого процесу тих виборів, голосування на яких проводиться раніше, ніж голосування на інших виборах, що відбуваються одночасно.

 

Виборець, якому за його мотивованою заявою органом ведення Реєстру буде визначено іншу виборчу адресу, ніж адреса, за якою зареєстровано його місце проживання, може звернутися до органу ведення Реєстру з новою заявою не раніше, ніж через 180 днів після дати внесення до Реєстру останньої зміни його виборчої адреси.

 

Таким чином, з 01.07.2020 виборці можуть подавати такі запити і заяви дистанційно в електронній формі з використанням електронного підпису (спочатку для ідентифікації особи, а потім для підписання звернення) на сайті Державного реєстру виборців www.drv.gov.ua у розділі «Кабінет виборця»:

  1. Звернення щодо включення до Реєстру.
  2. Звернення про внесення змін до ідентифікаційних персональних даних.
  3. Звернення щодо зміни виборчої адреси.
  4. Звернення про внесення змін до відомостей про постійну нездатність пересуватися самостійно.
  5. Звернення щодо неправильностей у Реєстрі стосовно іншої особи.
  6. Запит щодо змісту персональних даних.
  7. Запит щодо виборців за власною виборчою адресою.

У розділі «Заяви/запити» виборець може подати звернення/запити до органу ведення Реєстру в електронній формі у разі наявності в нього електронного підпису, який за 5 хвилин можна безоплатно виготовити у більшості великих банків (особисто або в мережі Інтернет за допомогою електронних банкінгів, зокрема, Приватбанку, послідовно перейшовши в розділи «Приват24/Вхід/Усі послуги/Бізнес/Електронний цифровий підпис/Звантажити сертифікат».

 

З відомостями щодо кількості звернень виборців через мережу Інтернет та особисто у приміщенні органу ведення Реєстру можна ознайомитися на сайті www.drv.gov.ua у розділі «Статистичні дані/Електронні сервіси».

 

Водночас перевірити своє включення до Реєстру виборці можуть уже зараз і без жодних електронних підписів, лише маючи актуальну адресу електронної пошти. Це можна зробити на сайті www.drv.gov.ua у розділі «Кабінет виборця/Перевірка включення», вказавши своє прізвище, ім’я та по батькові (згідно з даними  паспорта), електронну пошту, виборчу адресу та надавши згоду на обробку персональних даних. Після натискання «Перевірити вказані дані» протягом 5-10 хвилин на вказану адресу електронної пошти надійде відповідне повідомлення. Крім цього, у розділі «Пошук дільниці»виборець може здійснити пошук виборчої дільниці за адресою або на мапі, а в розділі «Мої вибори» - побачити всі виборчі кампанії, у яких може взяти участь.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних