Пошук

Я тут живу: село Воротнів – цікаві факти

Дата: 16.06.2020 12:07
Кількість переглядів: 4625

Сьогодні ми мандруємо нашим Воротневом, щоб відшукати цікаві сторінки в його «біографії». Село виявилося багатим на «цікавинки».

 

Фото без опису

 

Перші згадки про поселення Воротнів в архівних документах датуються XVIII століттям.

 

На високому пагорбі, у гарному місці села височіє храм Різдва Пресвятої Богородиці. Він був побудований в 1785 році на кошти поміщиці Магдалени Кучинської та подарований нею місцевим селянам. Спочатку церква будувалася як уніатська, греко-католицька, і лише за третім поділом Польщі стала православною. Одночасно з храмом була зведена окрема дзвіниця. Сільський Різдво-Богородічний храм є пам’яткою архітектури національного значення, з часів свого заснування й донині був і залишається постійно діючим.

 

Фото без опису

 

Древня релігійна споруда «впала в око» радянським кіношникам, які шукали місце для зйомок фільму «Сліпий музикант» за повістю Володимира Короленка. Старовинна церква стала «дійовою особою» сцен, відзнятих на Волині. А було це далекого 1960-го року. Про те, що у Воротневі знімали кіно, знає тут чи не кожний. Адже у кінострічці грали ролі не лише відомі актори, а й місцеві жителі, які брали участь у масовках та епізодах.

 

Фото без опису

Кадр з фільму "Сліпий музикант". Із сайта Youtube.com

 

Під час Другої світової війни на території села було єврейське гето, куди гітлерівці зігнали євреїв не лише з Воротнева, але й з навколишніх сіл. 31 грудня 1942 року було розстріляно понад 130 громадян цієї національності. Як вияв скорботи за безневинно загиблими, стоїть нині на місці розстрілу пам’ятник, споруджений за кошти їх співвітчизників з Ізраїлю.

 

Фото без опису

 

За красу природи воротнівський ботанічний заказник охрестили «Волинською Швейцарією». Тут є насадження дубів, яким понад 300 років. Ніде на Волині таких ви не побачите. Флора заповідника містить до 700 видів рослин, у тому числі й занесених до Червоної книги. Серед них волинські орхідеї - унікальне явище. З представників «червонокнижної» фауни трапляються лелека чорний та борсук. "Родзинками" заказника є фруктовий сад посеред лісу, мальовничі ставки, екологічні стежки. У воротнівському лісі свого часу відпочивали відомі співачки Єдіта П’єха та Людмила Зикіна. Спокійний, прохолодний та наповнений пташиним співом він завжди притягував і нині вабить численних відвідувачів.

 

Фото без опису

ФОТО старечого дуба (з соціальних мереж).

 

А ще Воротнів відомий цілющим джерелом. Воно є досить потужним, щогодини видає на поверхню девять кубометрів води. ЇЇ температура невисока – всього 9-10 градусів. А про те, що джерельна водичка не містить шкідливих речовин, свідчить інформаційний знак з результатами лабораторних досліджень. Тому, аби набрати дуже чистої води, йдуть сюди не лише воротнівці, а й приїжджають жителі інших сіл та городяни.

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних