Пошук

Я тут живу: село Лище – цікаві факти

Дата: 27.05.2020 11:29
Кількість переглядів: 5716

Ми продовжуємо збирати цікаві факти про населені пункти нашої громади. Сьогодні шукали їх у Лищі. Історія села відкрила чимало «цікавинок».

Фото без опису

Перша письмова згадка про Лище належить до 1545 року. Існує одна з легенд виникнення назви села, що місцевість тут була багата на зарослі кущів ліщини. Ніби від ліщинового гаю згодом і поширилася назва Лище.

Поблизу села виявлено залишки городища і селища, а також понад 200 курганів давньоруського часу.

Село умовно поділене на пять кутків – Гончариха, Дубинка, Клечани, Ставок, Прейдисько. Навколо розміщені урочища Діброва, Вапнярка, Замчисько, Вигаданка, Дівочий луг, Яри та інші. Їх назви багато говорять про минуле села. А про традиційні заняття мешканців цієї землі свідчать прізвища старожилів – Мельник, Ткачук.

Лищуки ніколи не були байдужими до своєї долі, до того, що діється довкола. У 1837 році в Лищі відбулися заворушення селян, які відмовилися виконувати панщину. Місцеві селяни брали активну участь у революційних подіях 1905-1907, 1917-1920 років, прагнучи повернути втрачені раніше землі і мати вільну Українську державу. Коли волинський воєвода Кжаковський після 1920 року розпорядився заборонити українську мову в школах, батьки учнів висловили протест проти заходів польських окупаційних властей.  

Значний розквіт Лища відбувся в 80-х роках. У селі, де колись було не більше 10 хат під соломяною стріхою, з 1976 по 1986 роки, виросло три нові вулиці. Силами асфальтного заводу, на якому працювали заїжджі грузини, було влаштовано тверде покриття на всіх вулицях села Лище, а згодом і сусіднього Воротнева. Всі роботи з покращення соціальної та виробничої інфраструктури велися в основному місцевим господарством.

З вересня 2003 року воно стало сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Лище». На сьогоднішній день це агроформування у Волинській області є одним з флагманів виробництва сільськогосподарської продукції як у рослинництві,так і в тваринництві. Наприклад, минулого року СГТОВ «Лище» реалізувало в живій вазі великої рогатої худоби та свиней найбільше в Луцькому районі.

Фото без опису

А ще «візитною карткою» сучасного Лища є…лебеді. Ставок в центрі села, який десятки літ тому облюбували ці красені-птахи, місцеві називають лебединим ставом. Їх тут можна побачити не лише влітку. Лебеді, які не відлітають у теплі краї, додають краси селу і взимку. До речі, створення водойми стало ще однією віхою будівництва 80-х років. Раніше на цьому місці було, як кажуть старожили, дике поле, а в глибоких видолинках паслися гуси, корови, привязували телят.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних