Пошук

Я тут живу: село Струмівка – цікаві факти

Дата: 21.04.2020 16:10
Кількість переглядів: 7505

Сьогодні під нашим історичним «прицілом» - село Струмівка. Шукаючи цікаві факти про цей населений пункт, стикнулися з тим, що в соціальних мережах є досить мало інформації про нього. Тож історію села потрібно досліджувати. «Цікавинок» зібрали небагато, але дещо вдалося відшукати.

На території Струмівки знайдено залишки поселень періоду XII-XIV століть, у тому числі тшинецько-комарівської культури. Це може свідчити про дуже давню історію села.

На початку минулого століття на місці нинішнього Струмівки розміщувалася Теремнівська колонія, в якій було 77 дворів та шість сотен жителів.  

Село значно розширилося після переселення сюди чеських колоністів. Чехі, добрі господарі, принесли новітні на той час агрокультури і техніку, побудували цегляні будинки, школу. Більшість учителів у початкових чеських школах мали чеське походження, однак були й поляки та українці, як, наприклад, у колоніях Баковці, Нове Теремно й Струмівка.

Після 1921 року Струмівка відійшла до Польщі і потрапила до складу Луцького повіту новоутвореного Волинського воєводства. Центром освітньої та культурної роботи стали осередки Чеської Матіци Шкільної (ЧМШ). Вони регулярно влаштовували в поселеннях вечори відпочинку з танцями й веселощами. Для таких заходів використовували приміщення шкіл, народні будинки, приватні танцювальні зали. У Луцькому повіті таких залів було три, один з них - в селі Струмівка Йозефа Новака. Жіноча організація «Коло господинь» села Струмівка разом з ЧМШ 6 лютого 1938 року організувала для дітей місцевої школи всіх національностей свято ялинки. Програму розробив шкільний вчитель і складалася вона з віршів, пісень, колядок.

Сучасна Струмівка цікава своїм територіальним підпорядкуванням. Село розділене на дві частини, одна з яких належить Підгайцівській об’єднаній територіальній громаді, інша входить до складу Липинської ОТГ.

На території населеного пункту знаходиться головний завод та офіс кампанії «Модерн-Експо». Це один з найбільших виробників та постачальників торговельного обладнання. Підприємству з невеликого регіонального виробника вдалося стати великим міжнародним холдингом.

На виробничих потужностях «Модерн-Експо» в Струмівці розташований митний пост «Луцьк», який є територіальним органом Волинської митниці ДПС. Його специфіка роботи – здійснення митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів комерційного призначення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.