Пошук

Нехай тісто зійде – вашу паску не підведе

Дата: 14.04.2020 12:19
Кількість переглядів: 1348

Приготування паски – то цілий ритуал. Є безліч рецептів, традицій випікання великоднього хлібу. Сьогодні ми хочемо запропонувати рецепти пасок, перевірені часом. Головним атрибутом великоднього столу, зазвичай, пригощають рідних, дорогих гостей. Тож для кожної жінки важливо показати себе вправною господинею.

Фото без опису

Ірина РЕПЕТУХА, фахівець з ведення інформаційної політики Підгайцівської сільської ради:

- Хочу поділитися рецептом паски, за яким її багато років випікають у моїй родині, і він передається з покоління в покоління. Звісно, пробували експериментувати, використовувати  іншу рецептуру, але виходило все – не те. Відразу наголошу, що цей рецепт для любителів дуже солодкої паски. Тісто містить багато цукру, жиру, тому потребує якісних, свіжих дріжджів. Тож насамперед ми перевіряємо цей продукт на придатність. Пів пачки (стограмової) дріжджів перетираємо з цукром і залишаємо на 15 хвилин. Якщо суміш починає «грати», «шипіти» - можете сміливо братися за приготування паски. Якщо ніяких активних дій з дріжджами не спостерігається – навіть не витрачайте час і продукти. Тісто погано зійде.

Інгредієнти: 1 л молока, 15 жовтків + 5 яєць, 750 г (або 4 стакани) цукру, 200 г топленого масла, 1 пачка маргарину (розтопити) – не гарячі, можуть бути ледь теплі, 1 стакан олії, родзинки, цукати, ванільний цукор.

Опара: 1 яйце збити з цукром (пів стакана, можна взяти з норми), влити в молоко, додати 100 г дріжджів, розчинити і дати бродити 1, 5 години. Час від часу перемішувати, щоб опара знову піднімалася.

Борошна багато не треба, щоб тісто вийшло легким, а не було забитим. Спочатку додавати його потроху ложкою, а потім вже руками. Місити довго, щонайменше, пів години, поки не зявляться пухирці.

На цю норму ми купуємо 3 великі, 5 середніх і 3 маленькі паперові форми. Тіста треба накладати менше половини. Глазурю покривати теплий виріб.

І ще одна заповідь, якої ми обовязково дотримуємося. Щоб паска гарно зійшла і не сіла під час випікання, господиня, протягом всього періоду приготування,  повинна знаходитися на ногах. Вперше присісти можна тільки після того, як готовий продукт дістати з печі. Ось така нелегка ціна нашої сімейної великодньої хлібини. Тому в моїй родині до паски – особливе, трепетне ставлення.

                                                                       ***

А цей рецепт паски «дійшов» до нас з села Лище. Господиня користується ним з 2007 року. Пасочка виходить дуже жовтенькою, можна сказати, сонячна, надзвичайного аромату додають лимони.

Інгредієнти: 2 л молока, 15 яєць, 15 жовтків, 2 л цукру, 0,5 кг масла, 1 стакан олії, 0,5 ч.л. солі, 300 г дріжджів, 3 пачки ваніліну, 300 г родзинок, 3 лимони (зняти і натерти жовту цедру, видушити сік).

15 яєць та 15 жовтків збити з цукром на ніч. Зранку закип’ятити 2 л молока і тоненькою цівкою влити в цю суміш, збивати, щоб цукор розтав.

Приготувати опару (без борошна), 2-3 години побродить – і місити. Тісто два-три рази треба обминати.

                                                                         ***

Готуйте з молитвою, з гарним настроєм і смачної, запашної всім паски!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних