Пошук

Я тут живу: село Крупа – цікаві факти

Дата: 27.03.2020 16:25
Кількість переглядів: 7009

Правду в народі кажуть: що сторона – то й новина. Сьогодні ми збирали цікаві факти про село Крупу. І їх виявилося немало…

Фото без опису

Перша писемна згадка відноситься до 1322 року. Назва села походить від того, що в давні часи в цій місцевості знаходилась круподерня, де переробляли зерно на крупу.

Кілька городищ на околицях населеного пункту може свідчити про те, що Крупа в давнину була важливим рубежем оборони.

Сучасне село складається з двох частин – власне, Крупа і Границя. Остання – колишня чеська колонія, яка проіснувала з 1874 по 1947 рік. Про неї нагадує чеський цвинтар, що зберігся й донині.

Фото без опису

Теперешнім жителям можна пишатися тим, що у списку першого відомого найдавнішого реєстру українського козацького полку записаний їх земляк – Яцько з Крупи.

Увагу перехожих завжди привертає висока, близько 10 метрів, мурована споруда, яка стоїть на пагорбі, на розгалуженні доріг. Спорудження цього німого свідка історії пов’язують з відходом у XVI столітті князя Острозького з Луцького замку і позначення ним кордону своїх земель ось такими високими стовпами.

Фото без опису

Любителям подорожей неподалік Луцька радять зїздити до Дуги Струве в селі Крупа. Це пам’ятка науки і техніки міжнародного значення, яка є об’єктом захисту ЮНЕСКО. Дуга Струве об’єднала 10 країн, адже має протяжність 2820 км. Серед них - і Україна. Саме це унікальне дослідження дозволили вченому Василю Струве точно розрахувати розміри Землі. Пам’ятний знак «Геодезичний пункт Крупа» вбетонований у землю посеред поля, звідки відкривається гарний краєвид. Видно й Луцьк, і частинку Рівненської області водночас.

Фото без опису

Одна з вулиць Крупи носить імя Валерія Шиманського – жителя села, який героїчно загинув на війні в Афганістані і був посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних