Пошук

Я тут живу: село Крупа – цікаві факти

Дата: 27.03.2020 16:25
Кількість переглядів: 6574

Правду в народі кажуть: що сторона – то й новина. Сьогодні ми збирали цікаві факти про село Крупу. І їх виявилося немало…

Фото без опису

Перша писемна згадка відноситься до 1322 року. Назва села походить від того, що в давні часи в цій місцевості знаходилась круподерня, де переробляли зерно на крупу.

Кілька городищ на околицях населеного пункту може свідчити про те, що Крупа в давнину була важливим рубежем оборони.

Сучасне село складається з двох частин – власне, Крупа і Границя. Остання – колишня чеська колонія, яка проіснувала з 1874 по 1947 рік. Про неї нагадує чеський цвинтар, що зберігся й донині.

Фото без опису

Теперешнім жителям можна пишатися тим, що у списку першого відомого найдавнішого реєстру українського козацького полку записаний їх земляк – Яцько з Крупи.

Увагу перехожих завжди привертає висока, близько 10 метрів, мурована споруда, яка стоїть на пагорбі, на розгалуженні доріг. Спорудження цього німого свідка історії пов’язують з відходом у XVI столітті князя Острозького з Луцького замку і позначення ним кордону своїх земель ось такими високими стовпами.

Фото без опису

Любителям подорожей неподалік Луцька радять зїздити до Дуги Струве в селі Крупа. Це пам’ятка науки і техніки міжнародного значення, яка є об’єктом захисту ЮНЕСКО. Дуга Струве об’єднала 10 країн, адже має протяжність 2820 км. Серед них - і Україна. Саме це унікальне дослідження дозволили вченому Василю Струве точно розрахувати розміри Землі. Пам’ятний знак «Геодезичний пункт Крупа» вбетонований у землю посеред поля, звідки відкривається гарний краєвид. Видно й Луцьк, і частинку Рівненської області водночас.

Фото без опису

Одна з вулиць Крупи носить імя Валерія Шиманського – жителя села, який героїчно загинув на війні в Афганістані і був посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних