Пошук

Я тут живу: село Підгайці – цікаві факти

Дата: 24.03.2020 15:06
Кількість переглядів: 2882

Будь-який населений пункт у чомусь особливий. Своєю історією, своїми видатними уродженцями, памятками архітектури тощо. Ми вже писали про відомих людей – вихідців з сіл Підгайцівської ОТГ. Сьогодні розпочинаємо нову рубрику, в якій будемо розповідати цікаві факти по кожному з населених пунктів громади. У першій публікації – добірка про центральну садибу.Фото без опису

На високих берегах річечки Стирок місцеві жителі й досі знаходять предмети посуду, знаряддя праці, прикраси, які відносяться переважно до XIII століття. Це свідчить про давню історію села Підгайці.

Наприкінці XVI  та в першій половини XVII століття на цих землях перебували козацькі загони гетьмана Косинського та повстанці Северина Наливайка.

У роки Першої світової війни лінія фронту по річці Стир розділила Підгайці та сусіднє село Крупа. У Крупі дислокувалися австрійці, у Підгайцях – війська російської армії. Тут і досі стоїть памятник 46 російським солдатам, які загинули в бою під Крупою 16 липня 1916 року під час Брусилівського прориву.

Фото без опису

3 грудня 1943 року фашисти з польськими поліцаями, в ході каральної акції, знищили більше двох десятків жителів хутору Малі Підгайці. Пограбували та спалили їхні помешкання. Про цю, обпалену Другою світовою війною, сторінку нагадує пам’ятний знак, які родичі загиблих хуторян встановили на місці їх вічного спочинку. На стелі викарбувана кількість жертв – 21, з яких 9 дітей.

Фото без опису

Понад 150 років линуть до Господа молитви у стінах храму святого Олександра Невського. Церква була побудована в Підгайцях у 1868 році на місці древнього Михайлівського собору і відтоді не припиняла діяльність. Є памяткою архітектури місцевого значення.

Фото без опису

Підгайцівський НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів - найбільша сільська школа у Волинській області, адже в її стінах здобуває освіту 920 учнів.

Фото без опису

Сільськогосподарське товариство «ГОР-АГРО» займається вирощуванням овець. Хоча вівчарство ніколи не було стратегічною галуззю Волині. Донедавна господарство було єдиним в Луцькому районі, де утримують вівці.

У 2017 році, в день восьмої річниці відкриття амбулаторії загальної практики сімейної медицини села Підгайці, тут побувала тодішня виконувачка обов’язків Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Ввечері на прес-конференції з журналістами вона сказала, що задоволена побаченим у медзакладі і хотіла б, щоб по всій Україні діяли такі лікарські амбулаторії, як у Підгайцях.

Фото без опису

12 серпня 2018 року вагому подію мали парафіяни Свято-Михайлівської церкви. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив нижній храм на честь мученика Іоана ВоїнаУ стінах цього храму облаштована стела з портретами Героїв Небесної Сотні та волинян, полеглих в російсько-українській війні. 

Фото без опису

4 листопада 2018 року стало днем урочистого відкриття памятника Тарасу Григоровичу Шевченку. За підрахунками шевченкознавця Руслана Теліпського, це – 2259 монумент в Україні на честь Кобзаря. А Підгайці стали восьмим за ліком волинським селом, в якому встановили памятник Шевченку.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних