Пошук

Збори селян: які варіанти розглядали і що вирішили

Дата: 05.02.2020 16:14
Кількість переглядів: 2269

Анонсовані збори мешканців Підгайцівської громади з питань її можливого приєднання до Луцька чи Липинської ОТГ відбулися за участі голови Луцької районної державної адміністрації Тараса Яковлєва.

Фото без опису

Сільський голова в ході обговорення виокремив три варіанти розвитку подій.

Варіант перший. Підгайцівська ОТГ продовжує самостійно функціонувати, як це є на сьогоднішній день. Саме цю модель підтримали люди, принаймні, ті, що були присутні в залі. « Ми з депутатами робили все можливе для того, щоб залишитися незалежними. Неодноразово надсилали звернення до різних високопосадовців, я особисто оббивав пороги владних кабінетів, свою позицію ми підкріплювали економічними показниками, які свідчили про фінансову спроможність громади. Ми доводили до відома чиновників, що наші показники в рази більші за показники Липинської ОТГ. Але нас ніхто не почув. До Києва знову повезуть два варіанти – або Луцьк, або Липини. Звісно, можна воювати, відстоювати свою самостійність. Дай Боже, щоб помогло, але маю дуже великі сумніви щодо цього», - висловив свою думку сільський голова Юрій Семенюк.

«Я точно знаю, що не допоможуть перекриття доріг, вулиць, барикади. Ваш голова зробив все, аби Підгайцівська ОТГ була самостійною, але наразі є питання, які від нього не залежать», - додав голова Луцької РДА Тарас Яковлєв.

Варіант другий – приєднання до Луцька. За це, до речі, не було піднято жодної руки. Сільський голова навів приклад Прилуцької сільської ради, яка увійшла до складу Луцької ОТГ. На розвиток її території у міському бюджеті, який становить понад мільярд гривень, передбачено аж 17 мільйонів. Тобто, виділено, можна сказати, крихти. «Ось такі нас чекають перспективи», - резюмував Юрій Михайлович. Тарас Яковлєв зауважив, що не проти розширення меж обласного центру, але це не повинно статися за рахунок самодостатніх громад, як Підгайцівська, Боратинська. Якщо ж, за його словами,  все ж таки постане питання приєднання до Луцька, тоді треба буде провести повноцінні громадські слухання з протоколом, з рішенням, де чітко буде зазначено, що не тільки сільський голова та депутати, а вся громада висловила свою позицію - йти далі самостійно. «Якщо нас потягнуть силоміць до міста, я знаю, що «піднімуться» і Боратин, і Липини, і Гірка Полонка та інші. Тоді будемо разом відстоювати свої бажання», - підсумував Підгайцівський сільський голова.

Варіант третій – обєднання кількох громад в ОТГ з центром в селі Липини. Саме з цим сьогодні не хочуть миритися мешканці Підгайцівької ОТГ. Чому на роль центральної садиби претендує слабша громада? Юрій Семенюк знову нагадав про високу ймовірність бути приєднаними до Луцька, зазначивши, що перед ризиком втратити все третій варіант можна розглядати.  « У нас вилучення становить 19 мільйонів, у Липин – 5 мільйонів. Тобто, ми легко можемо приєднати до себе ще декілька територій, самостійно розвиватися і дати їм поштовх. В новоствореній громаді оберуть голову, депутатів.  Якщо люди захочуть, депутати можуть ініціювати питання про перейменування ОТГ, перенесення центру чи то в Лище, чи то в Романів, чи ще куди », - пояснив Юрій Семенюк. «Наскільки я розумію, болючим є питання - де буде центр громади? Повірте, для вас це великої ролі не зіграє. Головне, що кошти, які сплачують місцеві підприємства та підприємці залишаться вашій території. І на цьому я би рекомендував акцентувати увагу», - висловив свої міркування голова Луцької райдержадміністрації.

Щодо конфігурації територіального об’єднання, то до його складу можуть увійти Підгайцівська ОТГ, Липинська ОТГ, Піддубцівська, Дернівська, Звірівська, Хорлупівська сільські ради.

«Як ви скажете, так і робитимемо. Я буду виконувати волю людей», - підвів риску в розмові Юрій Семенюк.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних