Пошук

Як створити сімейне фермерське господарство у формі ФОП

Дата: 13.01.2020 11:59
Кількість переглядів: 2204

Створення сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи у формі фізичної особи-підприємця згідно статті 8-1 Закону України «Про фермерське господарство» особа може організувати особисто згідно декларації, або спільно з членами її сім’ї на підставі договору про створення сімейного фермерського господарства.

Фото без опису

Для реєстрації сімейного фермерського господарства у формі фізичної особи-підприємця необхідно здійснити наступні дії:

1.Укласти договір (декларацію) про створення сімейного фермерського господарства.

Типова форма договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 177 від 05.04.2019 (додається). Договір укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна те земельних ділянок фермерського господарства (ч.2 ст. 8-1 ЗУ «Про фермерське господарство»).

2. Після укладення договору (декларації) голова сімейного фермерського господарства має зареєструватись як фізична особа-підприємець, або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу-підприємця в порядку, встановленому законом, про що вносяться відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр). Пунктом 21 частини 4 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань» визначено перелік відомостей, які містяться в єдиному державному реєстрі, зокрема відомості щодо створення фізичною особою-підприємцем сімейного фермерського господарства. Частинами першою та третьою статті 18 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань» визначено перелік документів для реєстрації, а саме :

1) заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем;

2) заява про обрання фізичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної податкової і митної політики, - за бажанням заявника;

3) нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органа опіки та піклування – для фізичної особи, яка досягла 16 років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності;

4) договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства – у разі державної реєстрації фізичної особи, яка самостійно або з членами сім’ї створює сімейне фермерське господарство відповідно до Закону України «Про фермерське господарство».

Реєстрація у формі ФОП – сімейного фермерського господарства здійснюється державними реєстраторами.

Листом Міністерства Юстиції України доведено до відома субєктам державної реєстрації, нотаріусам процедуру реєстрації до впровадження оновленого Єдиного державного реєстру.

Відповідно до підпункту «б» підпункту 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України ФОП – сімейні фермерські господарства відносяться до четвертої групи оподаткування, за умови виконання сукупності таких вимог:

  • здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власно вирощеної або відгодованої продукції та її продаж;
  • провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;
  • не використовують працю найманих осіб;
  • членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини 2 статті 3 Сімейного кодексу України;
  • площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

3. Необхідно подавати у визначені законом терміни податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2016 року № 578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» (зразок декларації додається).

4. Відповідно до пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 565 «Про затвердження порядку надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (постанова набирала чинності з 1 січня 2020 року) право на отримання доплати мають члени/голова сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи, яке утворене відповідно до статті 8-1 Закону України «Про фермерське господарство» та зареєстроване платником єдиного податку четвертої групи згідно із главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних