Пошук

Нашого цвіту – по всьому світу: родом із Воротнева

Дата: 19.12.2019 11:49
Кількість переглядів: 2540

Воротнів відомий не лише ботанічним заказником, який сьогодні за красу природи називають «Волинською Швейцарією», а й видатними уродженцями села.

Фото без опису

У 1902 році тут народився керівник Острозького проводу ОУН та пункту зв’язку Проводу ОУН Яків Іванович Ковжук. В 1930-х роках Яків вступає в лави ОУН. У 1950 році, як представник селянства Волині, став членом Української Головної Визвольної Ради.

19 січня 1952 року у криївці на хуторі Підновина Рівненської області Яків Ковжук потрапив в оточення оперативно-військової групи Острожецького РВ МВС і застрелився, щоб не бути полоненим. Посмертно нагороджений УПА Золотим Хрестом Заслуги.

Фото без опису Фото без опису

Григорій Якович Мороз – знаний художник, активний громадський діяч, репресований політичний в’язень. Нині мешкає на Тернопольщині. А народився він 24 січня 1931 року в селі Воротнів Луцького району на Волині. У 1946 році, навчаючись у Луцькій художній школі, почав виконувати доручення підпілля, як звязковий. Згодом за антирадянську позицію був засуджений до 10 років перебування у концтаборах. Покарання відбував у республіці Комі АРСР м. Інта.

Фото без опису

В Україну повернувся в 1959 році. Під час так званої «перебудови» став активним громадським та політичним діячем. Працює в жанрах пейзажу, натюрмотру, історичного живопису. Твори художника зберігаються в музеях України та в приватних колекціях за кордоном.

Волинянин, який створив єдиний у світі чоловічий балет, теж виходець з села Воротнів. Це Валерій Володимирович Михайловський. Перші танцювальні кроки робив у Луцькій балетній студії. Закінчив Київське хореографічне училище в 1971 році, після чого переїхав до Одеси, де шість років був артистом театра опери та балету. Саме тут відбулося його творче становлення, як танцівника. Нині живе й працює у Санкт-Петербурзі.

Фото без опису

У післявоєнні роки в селі Воротнів проживав волинський поет, прозаїк Іван Чернецький - член Національної спілки письменників України, лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних