Пошук

Нашого цвіту – по всьому світу: родом із Лища

Дата: 20.11.2019 16:04
Кількість переглядів: 1768

Непростою є історія долі уродженки села Кличанні (так сьогодні називають місцину на межі між Воротневом і Лищем) Надії Тимофіївни Баранюк, вже нині покійної. ЇЇ сім’я, як і багато інших односельчан, у 1939-1940-х роках активно допомагала партизанам, які ховалися у лісах і виступали проти радянської влади, а ставили за мету незалежність України. У 1941 році розпочалися арешти родичів за участь у розвитку підпільного руху. 1944-го брат матері пішов до лав партизан-бандерівців. Його сестра за переконанням прилучилася до УПА  і в 1947 році загинула від кулі енкаведистів.

 У березні 1945 чекісти схопили й саму Надію Баранюк, оголосили звязковою місцевого підпілля, згодом – присудили 15 років каторжних робіт у Сибіру. Було тоді дівчині лише 19 років. А в 1955 році Надію Тимофіївну реабілітували і вона повертається в Україну з підірваним здоровям. За життя ця жінка мала посвідчення «Ветеран праці», «Учасник війни» та посвідчення «Ветеран ОУН-УПА».

У Києві в Національному інституті рака рятує життя людей виходець з волинського села Лище Борисюк Богдан Онуфрійович. Має фах лікаря-онколога, спеціалізація – онкохірург. Здобув науковий ступінь - кандидат медичних наук. Працює завідувачем відділення пухлин легень та середостіння.  У 2016 році Борисюку Богдану Онуфрійовичу присвоєно звання «Заслужений лікар України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.