Пошук

Нашого цвіту – по всьому світу: колиска дитинства - Струмівка

Дата: 07.10.2019 12:29
Кількість переглядів: 1406

Ми продовжуємо розповідати про  видатних особистостей, яких доля пов’язала з селами  нашої громади. Сьогодні мова піде про відомих людей, які в певний  період часу  перебували в  Струмівці.

Фото без опису

Петро Купрись (1933-2002) – український поет, перекладач. Найважливішою справою Куприся був переклад на польську мову фундаментальних творів української літератури Шевченкового «Кобзаря» та «Енеїди» Івана Котляревського. Відомо, що за переклад «Кобзаря» бралися різні польські перекладачі, однак лише Купрись переклав усі 272 вірші.

Короткі біографічні відомості про нього містить стаття Григорія Аркушина, профессора кафедри історії та культури української мови СНУ ім. Лесі Українки.  Народився Петро Купрись у селі Костомолоти гміни  Кодень  Люблінського воєводства. Тут його батьки мали невелике сільське  господарство з малородючою землею, тому родина жила бідно.

Покращити життя зумів дід Петра по материнський лінії, придбавши в 1937 році нове господарство з родючою землею у селі Струмівка поблизу Луцька. Тут стараний учень Петро закінчив початкову школу. Як пише Григорій  Аркушин, саме перебування Петра Куприся в Струмівці, дружба з українськими дітьми, навчання в Струмівській українській школі – це були чинники, які сформували  не тільки світогляд майбутнього перекладача, але насамперед поета. Адже перекласти  такі шедеври української літератури, як «Кобзар», «Енеїда», зміг би лише справжній поет.

На Волині сім'я перебувала до 1947 року, потім повернулася  на  рідну землю. Працюючи перекладачем в Інституті агрофізики Польської академії наук, Петро Купрись у вільний час писав вірші. Ця лірична поезія є свідченням, що роки, проведені  на Волині, були порою щасливого дитинства для автора.

Село Струмівка також згадується в автобіографії чеського пивовара Вацлава Земана. У 1888 році він побудував у Луцьку невеличку півоварню, збудував для себе будиночок і відкрив пивну лавку. На місці нинішньої Струмівки колись розміщувалася колонія Теремнівська. Чеська спільнота Теремного була однією з найбільших громад волинських чехів. Тут деякий час працювала пивоварня, яку викупив Земан. Начебто для того, аби знищити конкурента.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних