Пошук

Нові правила розслідування нещасних випадків

Дата: 22.08.2019 09:34
Кількість переглядів: 2718

17 квітня 2019 року постановою Кабінету Міністрів України № 337 затверджено новий  ПОРЯДОК  розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві. Він  містить ряд ПЕРЕВАГ.

Фото без опису

1. Усунення бюрократії та підвищення прозорості. Спеціальна комісія утворюється протягом одного робочого дня після отримання від роботодавця письмового повідомлення про нещасний випадок або за інформацією, отриманою з інших джерел. Родина потерпілого сповіщається про початок розслідування листом (пункт 35). Інформуючи Держпраці про інцидент, роботодавець має одразу запропонувати кандидатури до комісії з розслідування.

2. Увага до прихованої зайнятості. Розширюється перелік обставин, за яких нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) визнаються пов’язаними з виробництвом. Як зазначено у пункті 52, ними, у тому числі є:

 а) виконання робіт особами, які працюють на умовах цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, членами фермерського господарства за обставин, зазначених у підпунктах 1—23 цього пункту;

 б) виконання робіт особою, яка фактично допущена до роботи без оформлення трудового договору (контракту), у разі підтвердження факту перебування потерпілого у трудових відносинах з роботодавцем за обставин, зазначених у підпунктах 1—23 цього пункту.

Звернімо увагу, що представляти працюючих за ЦПД у спеціальній комісії буде уповноважена особа райдержадміністрації чи органу місцевого самоврядування (пункт 15). Вищезазначені інциденти будуть підлягати спеціальному розслідуванню, тобто комісію з розслідування буде утворювати Держпраці. Конкретизовано, що при нещасному випадку з працюючими за цивільними угодами або ФОПами обов’язок повідомити про інцидент покладено на підприємство, в інтересах якого виконуються роботи.

3. Ширше коло випадків визнаватимуть страховими. До Порядку додано Перелік обставин, за яких настає страховий випадок державного соціального страхування від нещасного випадку  (професійного захворювання (отруєння)/аварії) на виробництві (Додаток 10). Сказано, що страховим випадком визнаватиметься, зокрема, ситуація, коли потерпілий перебував у стані сп’яніння (за умови, що він не був відсторонений). Це стимулюватиме роботодавців дбати про життя працівників.

4. Краща взаємодія з медзакладами. Власник може прийняти повідомлення про нещасний випадок від закладу охорони здоров’я. На запит голови комісії, потерпілого (членів його сім’ї або уповноваженої ними особи) заклади охорони здоров’я у найкоротший строк безоплатно надають необхідні для проведення розслідування медичні висновки (пункти 43, 44).

 

ЗАСЛУГОВУЮТЬ НА УВАГУ ТАКІ ЗМІНИ:

1. Строки давності на вчинення дій. Строк давності для розслідування нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві становить три роки з дня їх настання (пункт 9).  Старий Порядок у пункті 54 не обмежував це право будь-якими строками. Також відзначимо, що лише протягом трьох років з дати отримання акта за формою Н-1 потерпілий, член його сім’ї чи уповноважена ними особа або органи, установи та організації, представники яких брали участь у розслідуванні нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), мають право звернутися до роботодавця, Держпраці або її територіального органу щодо призначення повторного розслідування (пункт 58).

2. Подовження процедур. Розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння)комісією підприємства (установи, організації) проводиться протягом 5 робочих днів, раніше було три , спеціальне розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) проводиться протягом 15 робочих днів, а не 10 днів як раніше. Згідно пункту 56, роботодавець при отриманні обов’язкового до виконання припису за формою Н-9 вживає заходи протягом 10 робочих днів. У старому Порядку цей термін складав 5 днів (п.35).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних