Пошук

Нашого цвіту – по всьому світу: родом – із Крупи

Дата: 16.08.2019 11:52
Кількість переглядів: 1804

Рубрику «Нашого цвіту – по всьому світу» ми продовжуємо розповіддю про відомих, непересічних особистостей, які з’явилися на світ в селі Крупа.

Фото без опису

23 серпня 1755 року в родинному маєтку народився граф Антоній Бартоломей Ледуховський. За життя він був відомий як державний діяч Речі Посполітої, придворний дворянин польського короля Станіслава Августа Понятовського. Граф славився своєю глибокою побожністю і аскетичним способом життя. У своїх маєтках він ініціював ряд заходів для полегшення життя селянства. Антоній Ледуховський відвідував особисто хворих і, за необхідності, надавав їм фінансову підтримку.

Його син, граф  Ігнаци Ледуховський, народився 13 січня 1789 року в селі Крупа. Він прославився, як генерал та відважний учасник Наполеонівських військ та Листопадового повстання.

Село Крупа називають місцем народження Священномученика Олександра (Петровського) Харківського (1851 – 1940). Перший архієрей Вінницької єпархії.

Під час проживання у Вінниці потайки вночі звершував Богослужіння у Воскресенській церкві, бо інші храми на той час вже були закриті. Через утиски влади був змушений переїхати до Літина, а потім у Хмільник.

20 травня 1937 року архієпископу Олександру довірене управління Харківською єпархією. Тут він швидко здобув загальну любов. 20 червня 1938 року архієпископ Олександр був заарештований УНКВС за звинуваченням у контрреволюційній пропаганді та агітації, і засуджений до десяти років тюремного ув’язнення.  Але в у в’язниці він пробув недовго: 24 травня у віці 89 років його життя закінчилося в тюремній лікарні.  Ймовірно, він був задушений. Потім  з в’язниці поступив  наказ повернути тіло  назад, але колишній іподиякон владики упізнав його, отож із документами туди відправили інше тіло, а владику віруючі із почестями таємно поховали.

Священномученик Олександр сьогодні є небесним покровителем Харкова.

Далеко за межами України, у США, працює уродженець Крупи Іван  Качановський – професор факультету соціології та антропології університету Джорджа Мейсона у штаті Вірджинія.  Як політолог, певний час входив у команду радників  Президента США з політичних питань зовнішньої  політики.

У Крупі народилася й проживає Валентина Якушева. Вона  - талановита поетеса, лауреат всеукраїнського конкурсу «Золотий тризуб».  Автор збірок «Музика осені», «Намальоване щастя», книг для дітей молодшого віку.

Коли українській церкві надали автокефалію, Валентина Якушева описала своє ставлення до цієї події у поезії. А односельчанка Ольга Саратова поклала вірш на музику. Так жінки разом створили пісню про Томос, чим стали відомими на всю Україну.

Фото з соціальних мереж.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних