Пошук

Нашого цвіту – по всьому світу: родом – з Підгайців

Дата: 25.07.2019 14:54
Кількість переглядів: 1713

Ми розпочинаємо нову рубрику: «Нашого цвіту – по всьому світу». У ній мова піде про видатних, успішних особистостей – уродженців сіл Підгайцівської ОТГ, або які в певний період перебували в населених пунктах громади. Сьогодні згадаємо відомих людей, доля яких пов’язана з Підгайцями.

Фото без опису

31 березня 1857 року у цьому селі народилася актриса, польськомовна письменниця-драматург, яка увійшла в культуру українського та польського народів як Габріеля Запольська. Грала в театрах Парижа, Кракова. Померла 17 грудня 1921 року.

Гордістю села є випускниця Підгайцівської школи Народна артистка України – Савчук Людмила Юріївна. Народилася в сім’ї вчителів. Після закінчення Луцького педінституту ім. Лесі Українки повернулася в рідну альма-матер викладачем біології. Проте, прагнення стати артисткою перемогло. Вступає до Київської консерваторії і успішно закінчує її.  З 1994 р. — провідна солістка Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Софії Крушельницької. Нею створені образи в таких операх, як: «Аїда», «Набукко», «Тоска», «Запорожець за Дунаєм» та інші.

Лукія Василевська – волинська поетеса з села Підгайці. Член літературно-мистецької студії «Зорі над Стиром». Друкувалася в республіканських журналах, у газетах: «Слава праці», «Волинь», альманасі «Перевесло», у поетичних збірках «Живиця слова», «Прорив»,  «Зорі над Стиром», Обпалені надії. Видала збірки: «Світ любові», «Барви рідної землі», «Заповітне».

Лукія  Василевська  є лауреатом XVI загальнонаціонального конкурсу, що проводиться в  Одесі під назвою “Українська мова – мова  єднання». У  складний, нелегкий час для України, її Муза виливається  у пристрасні вірші, пройняті почуттями любові до рідного краю і його народу. А ще – до школи і дітей, яким  віддала частинку своєї душі й серця.

Власний вірш «Лист на фронт» літераторка присвятила героям Небесної сотні. Деякі віршовані творі Лукії Василевської були покладені на музику та стали піснями.

Село Підгайці є другою  Батьківщиною для Петра Петровича Маха – поета,  публіциста, пісняра, члена Національної Спілки письменників України. Народився у Польщі, в 1944 році був депортований в Україну. Навчався в Підгаєцькій неповній середній школі на «відмінно».

Яніна Виговська також закінчила Підгайцівську школу. Навчалася в Східноєвропейському національному університеті за спеціальністю «Романо-германська філологія».  Трапилась  нагода поїхати здобувати знання в Канаду, там і продовжила "гризти  граніт науки". Наразі Яніна працює вчителькою 4-го класу у католицькій початковій школі Святого Мартина у Едмонтоні. Навесні 2016–го виграла другий Міжнародний конкурс «Найкращий учитель української мови за кордоном» із числа педагогів молодшої школи.

Віктор  Іщук – чудовий майстер з виготовлення лицарських обладунків, музичних інструментів – волинки, ліри. Він  досліджує історію походження автентичних народних інструментів.

Вікторія Федина – живе і творить у Луцьку. Закінчила Львівську національну академію мистецтв. Є учасницею художніх міжнародних виставок у Польщі, Німеччині.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних