Пошук

Як боротися з капустяною міллю

Дата: 01.07.2019 15:42
Кількість переглядів: 2933

За даними проведених обстежень спеціалістами управління фітосанітарної безпеки у Володимир-Волинському, Рожищенському та Луцькому районах відмічено літ та шкодочинність капустяної молі. Із проблемою шкідливості спеціалізованих фітофагів капустяних культур зіткнулися  цього року як у приватному секторі, так і в фермерських господарствах. Осередково спостерігається масовий літ капустяної молі, резерватором якої є посіви ріпаку.

Капустяна міль (Plutella mасuliреппis Curt.) належить до родини Серпокрилі молі, її гусінь пошкоджує сходи капустяних культур (капусту, редиску, редьку, ріпак, ріпу, гірчицю та ін.). Оскільки немає чітких критеріїв прогнозу поширення та чисельності цього шкідника, передбачити масові спалахи  фітофага досить важко. Зростання його кількості пов’язане з міграцією метеликів з інших стацій під впливом фронтальних процесів в атмосфері та південних вітрів, а також із підвищенням середньодобових температур повітря та значним накопиченням шкідника на ріпакових полях.

Надзвичайно небезпечні пошкодження капустяної молі у фазі зав’язування головки, коли, крім листків, гусениці пошкоджують внутрішні листки і поверхневу бруньку «сердечко», що перешкоджає утворенню головок і призводить до значних втрат врожаю. Другим критичним періодом є пошкодження листків у фазі ущільнення головки. Гусениці мінують тканини листка, а потім  вигризають на листках «віконця», шкірка яких згодом засихає і викришується. Хоча  живлення гусениць у цей період і не викликає загибелі рослин, але значно погіршує якість продукції. Найбільше пошкоджень міль завдає в найжаркішу погоду вегетаційного періоду.

Протягом року на Півночі України капустяна  міль має 2-3 генерації, на Півдні – 4-5. Літ метеликів наступного покоління накладається на наступне і триває з кінця квітня до середини вересня, тому на рослинах можна зустріти всі стадії розвитку шкідника.

За чисельності гусениць 2-5 екземплярів на рослину при заселенні 10% рослин проводять обробки одним із препаратів: Децис f-люкс, Золон 35, Матч, Номолт, Сумі альфа, Фокс к.е., з біологічних препаратів лепідоцид – БТУ та інші, відповідно до  «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Чисельність молі знижують багато ентомофагів, у тому числі трихограма.

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів їх застосування,  правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Управління фітосанітарної безпеки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.