Пошук

Підгайцівська ОТГ: півроку після об’єднання

Дата: 24.06.2019 10:03
Кількість переглядів: 2403

23 грудня 2018 року стало історичним днем для  Підгайцівської та Лищенської сільських рад. Вони утворили Підгайцівську об’єднану територіальну громаду. Які зміни відбулися в молодій громаді за шість  місяців  існування  - про це сьогодні  інформує  Підгайцівська  сільська  рада.

Фото без опису

Після об’єднання територіальна громада  почала отримувати до свого бюджету 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб від підприємств, що  працюють на території. Протягом січня-травня поточного року одержано власних доходів у 3,5 раза рази більше, ніж Підгайцівська сільрада заробила за аналогічний період торік. Бюджетні кошти в першу чергу спрямовували на покращення стану автошляхів та вуличне освітлення.

Протягом січня-травня, в Підгайцях зроблено поточний ремонт доріг по вулицях: Котляревського, Підгірна, Соборності,  Зелена, Михайлівський Узвіз, Гоголя, Прилуцька, Ювілейна, Довженка, Габріели Запольської, Гончара, Надстирна, Литовська та провулках Соборності, Дубнівський. У цьому ж селі провели капітальний ремонт проїзної частини по вулиці Зеленій – від перехрестя з вулиці Сонячної до будинку № 29. Нова пішохідна доріжка  пролягла від Підгайцівського навчально-виховного комплексу до сільської амбулаторії.

У Струмівці поточний ремонт провели на дорогах по вулицях Пайова, Скандинавська, Марка Безручка, Старицького, Липинського, Лисенка. Наразі в селі проводять капітальний ремонт вулиці І.Багряного (від будинку № 15 до будинку №  11).

У Крупі капітально відремонтували проїзд від траси міжнародного значення М-19 до будинку № 15 по вулиці Східній. Поточним ремонтом оновлено дорогу по вулиці Польовій, з’їзд з вулиці Сонячної.  

У селі Лище здійснено поточні ремонти з’їзду з вулиці Центральної на вулицю Підгайцівську, вулиць Лугова, Січова, Південна, Лісова. По вулиці Воз’єднання облаштований тротуар. 

У Воротневі зроблено поточні ремонти частини вулиці Лугової, тротуару вздовж автомобільної зупинки по вулиці Центральній та провулку Центральному.

З наближенням Великодня люди почали  наводити  лад на місцях поховань своїх  рідних. Аби полегшити громадянам прибирання  на могилах, запобігти виникненню стихійних смітників  на кладовищах та довкола  них за бюджетні кошти були закуплені контейнери для твердих побутових відходів – євростандарт. Металеві сміттєві баки,  об’ємом  1100 л, встановили біля шістьох кладовищ ОТГ. Зокрема, в селі Підгайці -  2, стільки ж - у Крупі, по одному -  в Лищі та  Воротневі.

 

Якщо сьогодні порахувати крісла на відкритих трибунах стадіону в Підгайцях, то їх уже є 280. 160 пластикових сидінь червоного та синього кольорів тут встановили раніше. Ще 120 монтували вже цього року. Водночас, були виконані роботи з благоустрою  території під новими стільцями.  А це, зокрема, влаштування твердого покриття з бруківки.

 

Завершено будівництво світлофорного об’єкту на вулиці Рівненській біля будинку № 74 в селі Струмівка - з метою підвищення рівня безпеки дорожнього руху та пішоходів.

 

Якщо сьогодні заїхати в любий з двох населених  пунктів  колишньої Лищенської сільської ради, то в кожному можна побачити вулиці, освітлені вже за об’єднаної громади. Спочатку ночі стали світлішими у Лищі для мешканців вулиць Підгайцівська, Садова, Набережна та Гіляровського, на яких ніколи не світили ліхтарі. Також було завершено освітлення вулиці Воз’єднання, розпочате позаминулого  року Лищенською сільською радою. Згодом з’явилися світлоточки по всій протяжності вулиць Зарічна й Тиха, які до цього теж були «темними».  Вуличні світильники також запалали біля будинків мешканців вулиць Південна, Шкільна, Кличанська.

 

У  Воротневі  освітлювальні прилади  були включені  на електричних стовпах біля домоволодінь жителів вулиць Дачна та Застав’є. До Великодня освітили Гірську та Шкільну. Практично на всіх вищезгаданих напрямках раніше ніколи не було світла.

 

Стосовно вуличного освітлення варто додати, що його поточний ремонт також зроблено в Струмівці по вулицях Чикаленка, Скандинавська, Алмазова, Лисенка, Старицького, в Підгайцях по вулиці Савицького.

 

Цього року стовідсотково будуть освітлені  всі села Підгайцівської ОТГ.

 

Одним з пріоритетних завдань Підгайцівської сільської ради у розвитку закладів культури на 2019 рік є капітальний ремонт фасадів  клубу в селі Воротнів.

Оновлений заклад гарантовано відкриють наступного року. Але можливо, що це відбудеться й цьогоріч. Все буде залежати від наявності коштів. Наразі вже виготовлений проект на капремонт. Далі планують запустити в будівлі опалення, зробити внутрішній ремонт, частково відремонтувати дах. Нині вже зроблено благоустрій площадки біля клубу, поруч облаштована автостоянка.

 

Вже кілька місяців у селі Воротнів по оновленому подвір’ю старовинного храму Різдва Пресвятої Богородиці йдуть на службу Божу його прихожани.  Якість їхнього пересування тут покращила вимощена бруківка. Також прокладена брукована доріжка до дзвіниці.

 

«Раніше ця територія була не можна сказати, що знищена, але естетичного  вигляду не мала. Я бував на багатьох храмових святах і скрізь біля церков упорядковано по-європейськи. Хотілося, щоб і в нас було  так.  Але лише людськими коштами ми цього не потягнули б, - розповідає староста парафії, мешканець  Воротнева Олександр Папенко.

 

Благоустрій території пам’ятки архітектури національного значення “взяв»  на себе бюджет Підгайцівської об'єднаної територіальної громади.

 

Чекати автобуса під накриттям – зовсім  не  те, що - під відкритим  небом.  А  це – під дощем, снігом, палючим сонцем, сильними  поривами  вітру.  Для літньої чи втомленої людини важливо, щоб у місцях очікування «маршрутки» було де присісти.

 

Ці переваги нових зупинок громадського транспорту в селах, що приєдналися, першими оцінили жителі Лища. Тут таких критих та обладнаних  лавами споруд Підгайцівською сільрадою було встановлено вісім. Чотири – на вулиці Центральній та стільки ж - на Воз’єднання.  Комфорту додають площадки з твердим покриттям  під автобусними  зупинками.

 

Невдовзі й у Воротневі з’явилися такі зупинки. Десять об’єктів для очікування автобусу, що курсує до Луцька,  облаштовано по вулиці Центральній. Вони  встановлені  від тракторної бригади і аж до межі з селом Верхівка.

На численні звернення жителів села Підгайці, тут встановлять ще 5 зупинок громадського транспорту по вулиці Дубнівській. Вже вимощені з бруківки площадки  під зупинками. Їх модулі почнуть монтувати найближчим часом.

Свого часу в селі Лище милував око архітектурний ансамбль «Ротонда» з виглядом на став рибоводно-меліоративної станції і навіть з фонтаном у водоймі, який, щоправда, довго не діяв. Місцеві пам’ятають, яким цей комплекс був гарним,  і що до  нього вела алейка, обсаджена самшитом, стояли  лавочки. Але все  це було колись…

 Після об’єднання  Підгайцівська сільська рада взялася оновити зону відпочинку «Ротонда».

На майданчику влаштували покриття з бруківки. До споруди у вигляді шести колон проклали алею з тротуарної плитки. Силами комунального підприємства покосили траву в парку, позрізали старі дерева. Невдовзі пофарбують колони, поставлять лавки  для сидіння, щоб це стало для людей гарним місцем відпочинку.

Нове будівництво дитячого садка  на 105 місць в селі Крупа Луцького району потрапило до переліку інвестиційних проектів, які в 2019 році фінансуватиме Державний фонд регіонального розвитку. Але наразі субвенція ще не надійшла.

Будівництво ведеться поки що за кошти сільського бюджету, в якому на цей великий об’єкт, кошторисною вартістю в 38  мільйонів  гривень, передбачено цьогоріч 5 мільйонів. Зараз вже мурують  перший поверх.

 

- Загалом,  за ці шість місяців ми змогли зробити корисних справ для наших мешканців  у рази більше, ніж раніше. Сильнішої  депутатської команди за цю, яка працює сьогодні, ще не було. У нас є порозуміння,  адже мусимо спільно приймати рішення на користь громади, -  підсумовує Підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних