Пошук

9 травня в Підгайцях: пом’янули, згадали, вшанували

Дата: 10.05.2019 10:52
Кількість переглядів: 1055

За сучасними підрахунками, які подає Український інститут національної  пам’яті,  Україна втратила в Другій  світовій війні  8-10 мільйонів своїх громадян. Значні людські втрати в цій найбільшій світовій трагедії понесла й Підгайцівська  сільська  рада.

Фото без опису

Під час урочистості біля пам’ятника загиблим воїнам-односельчанам Підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк перераховує поіменно жителів сільради, які  громили  гітлерівців та не повернулися з німецько-російського фронту. А це – більше ста чоловіків.

У братській могилі поховані земляки, які були  спалені фашистськими головорізами 3 грудня 1943  року. Серед невинно-убієнних – дев’ятеро дітей.

«Про кожну  краплину крові, кожну сльозу, пролиту нашим народом, мають знати нинішнє та майбутнє покоління. І  ми  зобов’язані пронести  пам’ять про полеглих  крізь віка”, - сказав Юрій Михайлович.

Але, на жаль, людство  не робить висновків з гірких уроків історії. Вже у наш час  не повернувся з афганської війни Валерій Шиманський з села Крупа. На війні з Росією віддали  життя за мир і спокій українців підгайчани Мирослав  Столярчук, Володимир Іщук, Олександр Ковальчук.

Під звуки метроному пам’ять полеглих у Другій  світовій та на Сході України вшановують хвилиною мовчання.

Учні 8-х класів Підгайцівського навчально-виховного комплексу кладуть квіти до пам’ятника загиблим воїнам-односельчанам у роки Другої світової війни та до меморіальної дошки загиблим героям АТО.

До слова був запрошений колишній директор школи, вчитель історії Ананій Кузьмович Ковальчук, вихованці якого гідно захищають східні кордони незалежної України.

Болюча тема урочистості звучала в піснях «П’є журавка воду», «Не спи моя рідна земля», «Гілля калини похилилися»,  «На зорі раненько». На дні сердець слухачів осідали хвилюючі мелодії пісенних творів у виконанні гурту «Соколи»,  жіночого ансамблю «Берегиня», ансамблю української пісні «Яворина», солістів – учнів Підгайцівського НВК Анни Мартинюк, Андрія Остаповця, Максима Рузака.   

Нікого не залишили байдужими зворушливі виступи вокального колективу з села Крупа.

Настоятель Крупівського Свято-Покровського храму отець Роман, разом із присутніми, помолився за душі полеглих героїв.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних