Пошук

В Підгайцівській громаді експериментальна група сортуватиме сміття у «жовтий мішок»

Дата: 02.11.2021 18:13
Кількість переглядів: 921

Впродовж 3 місяців у Підгайцівській громаді триватиме експеримент «Жовтий мішок», який дозволить дослідити склад сухого сміття, що продукують мешканці громади. Організатори запланували залучити до участі близько 150 домогосподарств з сіл громади - розпочали з Підгайців та Крупи. 

Фото без опису
30 жовтня 2021 року іноземний партнер Підгайцівської громади з Австрії Крістіан Чернер (компанія ПП «Гігаджоуль/Ресайклінг Парк»), координатор проєкту «Жовтий мішок» Алла Гонтар та заступник Підгайцівського сільського голови Олександр Бляшук зустрілися з мешканцями, які виявили бажання брати участь в експерименті та розповіли про важливість проєкту для майбутнього розвитку громади.

Фото без опису 
Нагадаємо, навесні посадовці Підгайцівської сільської ради відвідали заводи по сортуванню та перероблюванню сміття в Австрії та на власні очі побачили полігони, на яких буяє трава та дерева, дозрівають суниці, відсутні сторонні запахи та шкідливі викиди у навколишнє середовище. Такий підхід до проблеми із утилізацією відходів мотивував керівництво громади перейняти австрійський досвід. 

Фото без опису

Фото без опису
16 вересня 2021 р. рішенням депутатського корпусу 10-ї сесії Підгайцівської сільської ради VIII скликання ПП «Ресайклінг Парк» отримало дозвіл на збір сухого сміття в проєкті дослідження складу твердих побутових відходів  (ТПВ).
За словами заступника Підгайцівського сільського голови Олександра Бляшука, експеримент дозволить дослідити склад сухого сміття, що продукують мешканці громади. Практика сортування у «жовтий мішок» на початку 90-их впроваджувалась у Німеччині та Австрії та використовується досі. Це успішний проєкт, завдяки якому європейці розв'язали проблему із відходами й тепер діляться досвідом з іншими країнами.

Фото без опису
Як пояснила координатор проєкту Алла Гонтар під час зустрічі з учасниками дослідження, у «жовтий мішок» необхідно відсортовувати всю пакувальну вторинну сировину, окрім скла.

Фото без опису

Фото без опису
«Пакувальна сировина чи просто «упаковка» - це будь-який матеріал, у який щось запаковується: пластик (пляшки від напоїв, мийних засобів, олії, йогуртів і т. ін.), папір (коробки з під соків, напоїв), метал (жестяні, консервні банки, металеві деталі), поліетилен (упаковка з під молочних та інших продуктів)», - зазначила посадовиця.

Фото без опису
Крістіан Чернер розповів учасникам експерименту, що в першу чергу, налагодження правильного поводження з відходами стосуватиметься жінок, адже вони господині та навчатимуть своїх дітей і чоловіків, що саме потрібно робити зі сміттям щодня. Він пояснив, що жовтий мішок з відсортованою упаковкою - легкий, він не матиме запахів, бо не міститиме органічних відходів.

Фото без опису
Під час зустрічі з мешканцями громади, організатори розповіли, що мити упаковки, які йдуть у жовтий мішок не потрібно, лише стиснути, аби вона займала менше простору – це стосується і пластикових пляшок, або коробок від молока тощо.  

Фото без опису

Фото без опису
Вміст жовтого мішка буде вивозитись двічі на місяць, згідно з графіком, про який учасники експерименту будуть поінформовані.  Інше сміття, як і раніше, вивозитиметься згідно з графіком Комунальним підприємством при Підгайцівській сільській раді. 

Фото без опису
Крістіан Чернер зазначає, що відбір населенням вторинної сировини для переробки вже сьогодні на 30% зменшить забруднення навколишнього природного середовища. Результати експерименту дадуть змогу спланувати майбутній процес утилізації  та перероблення відходів у Підгайцівській громаді. 

Фото без опису

Фото без опису
Олександр Бляшук, який опікується проблемою налагодження правильного поводження з ТПВ у Підгайцівській громаді зазначив, що невдовзі ринок почне диктувати умови й громада муситиме переробляти свої відходи. Так чи інакше держава спонукатиме до правильного поводження з відходами і населення, і бізнес. Тому питання  - на часі, і сільська рада готова сприяти його вирішенню. 

Фото без опису
«У будь-якій справі, щоб досягти позитивного результату потрібні єдність, бажання та спільні дії, а не пошук причин,  чому «ні», - резюмував заступник Підгайцівського сільського голови.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних